Merak, dert, tuga, slavlje, karakterišu podneblje juga Srbije. Ovde se kroz vekove muzika koristila za iskazivanje emocija na sasvim originalan način. Počivši Staniša Stošićbio je rodonačelnik vranjskog melosa. Dr Momčilo Zlatanovićuložio je ceo svoj životni vek u prikupljanje narodnih pesama ovog kraja. U skladu sa vremenom od 2004. godine grupa stručnih entuzijasta okupila se oko projekta etnogrupe „Izvor“.


Danas je to moderni način da se prošlost sačuva i pretoči u trajne muzičke vrednosti, s obzirom na to da je misija „izvoraša“ da na osnovu sakupljenog materijala sa terena sačuvaju zvuke i reči pretočene u pesme iz postojbine, juga Srbije. „Pesme koje grupa izvodi su po poreklu gradske i seoske. Seoske pesme, koje se u izvornom obliku izvode ili bez instrumentalne pratnje, ili uz minimalan instrumentalni sastav u slučaju grupe „Izvor“ govore o svojevrsnom vidu stilizacije i nadgradnje, koja ove pesme čini prijemčivijim za širi krug slušalačke publike“, napisala je Jelena Jovanovićiz Etnomuzikološkog instituta SANU, a povodom objavljivanja prvog CD-a „Ogrejala mesečina“ grupe „Izvor“.

Isti autor navodi i posebnu osobinu ovog muzičkog sastava, a to je „specifična skromnost u izrazu“, precizirajući da se „ne radi o siromaštvu i nedovoljnoj izražajnosti“, većo „spremnosti članova grupe da uoče lepotu izraza melodijskih linija i ritmičkih obrazaca onakvih kakvi oni jesu, u svoj njihovoj jednostavnosti i čistoti, da poštuju njihovo savršenstvo u malom, bez suvišnih ukrašavanja“.

Otuda je jasno da ova grupa, crpeći izvorište nade i razočaranja, kroz zvuke rodnog kraja, zapravo odudara od svakodnevne novokomponovane boemije, preterivanja u tuzi, ili napetom i napadnom veseljačenju. To nije nimalo lako, ali im polazi za rukom, bez potrebe za kafanskim iskazivanjima vrednosti. Izvor „šušti“, zato se i ova muzika sluša kao kontrapunkt originalnosti, neoriginalnom boemisanju tako svojstvenom južnjačkom temperamentu.

Svaki novi koncert van Vranja je prilika da se u „izvor ulije“ neka nova „žica“ zaostavštine koja postaje repertoarska istorija: prošlost za budućnost. Stvarnost koja pokazuje temelje na kojima je sazdana, a bila gurnuta u stranu zaborava. Etnografski muzej iz Beograda deo misije ove jedine ovakve grupe na jugu centralne Srbije ovekovečio je u dokumentarcu „Na Izvor u Vranje“, a pečat je ostavljen i u emisiji prilježnog Branka Stankovića „Kvadratura kruga“. Njihove pesme našle su se na kompilacijama etnomuzike u Belgiji, Rusiji i na domaćem terenu. Koncerti na Kosovu i Metohiji su za „Izvor“ napajanje novim frekvencijama, buđenje usnulih reči, koje su nekada obeležavale dane i godine u životu srpskog naciona u srećnim, ali i vremenima ophrvanim nesrećama i tragedijama.

Članovi grupe „Izvor“ iz Vranja su Ivana Tasić(vokal), Milica Stošić(ćemane, tambura, prateći vokal), Katarina Dimić(saz, tambura, prateći vokal), Dalibor Mladenović(kaval, gajde), Dejan Dimić(tambura), Boban Mitić(tampan, tarabuka, bendir) i Dijana Dimitrijević(tambura).

Drugi studijski CD uliće se u etnobaštinu tokom ove godine, zbog čega su članovi „Izvora“ prionuli na posao. Opredeljeni da nam predstave tradicionalne pesme članovi ovog etnosastava imaju odgovoran zadatak. Zbog budućnosti koja mora da ima sluha za prošlost u sadašnjosti. I oni to čine sa merom, bez napadnog preterivanja kao što i žubore izvori po vranjskim brdima tokom cele godine, vekovima za nama …

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.