Site name

Odgovor Matice srpske na objavljeno pismo predsednika Saveza antifašista Vojvodine

Poštovani gospodine Radosavljeviću,

1

08. septembar 2017. 18:55

Foto: Aleksandra Miletić

dobio sam dva Vaša pisma u kojima predlažete da u Matici srpskoj održite predavanje na temu “Neonacizam u Vojvodini na početku XX veka”. Predsedništvo Matice srpske je Vaš predlog razmotrilo i zaključilo da se on ne može prihvatiti. Osnovni razlog sadržan je u činjenici da organizacija koju zastupate nije se dokazala kredibilnošću, objektivnošću i naučnom utemeljnošću u analizi savremenih političkih i ideoloških pojava, te da ste Vi lično i Vaša organizacija u više navrata demonstrirali zloupotrebu pojmova neonacizam i nefašizam kao sredstva dnevnopolitičkih okršaja. Matica srpska ne može u tome učestvovati.

O odlučnom odbacivanju i osudi svih oblika totalitarnih ideologija, pa i neonacizma i neofašizma, Matica srpska dovoljno svedoči svijim dvovekovnim trajanjem. Još i više od toga, Matica svedoči o neprestanim naporima da se dosegne prava mera demokratskih načela koji su značajni koliko za našu ustanovu toliko i za našo društvo u celini. Bilo bi nam drago da i Vaša organizacija počne odgovornije da koristi pomenute diskvalifikatorkse pojmove, te da bar na taj način doprinesete istinskoj demokratizaciji srpskog društva. U slučaju da to zaista tako bude, možda bismo mogli uspostaviti nekavu saradnju ne čekajući da Vaša organizacija dvovekovnim trajanjem dokaže svoju društvenu opravdanost i intelektualnu valjanost.

Prof.dr Dragan Stanić,

predsednik Matice srpske 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

baka

08. septembar 2017.

Sta drugo reci, nego SRAM VAS BILO! Tako jadni izgovori da ih ni osmogodisnjak ne bi "progutao". Lepo, i iskreno recite da ste se odlucili da promovisete fasizam i nacizam.