Site name

Skrivanje iza slovačke zajednice

LIČNI STAV

Poslednjih dana su internet stranice preplavljene napisima o Ani Tomanovoj Makanovoj i njenim tekstovima. Ukoliko je samo deo onoga što pišu o njoj istina, vreme je da podnese neopozivu ostavku na mesto predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Još pre nekoliko godina sam konstatovao da silna politička ambicija "tera" gospođu Makanovu da bude doživotni predsednik Saveta i da, radi tog cilja, ne bira sredstva da "pobedi" na izborima i posle, po svaku cenu, "namakne" većinu u Savetu za svoj reizbor.

Piše: Ivan Zafirović

27. novembar 2015. 09:17

Opsesivna pretnja tužbama i pokretanje tužbi zbog klevete protiv kritičara i nezadovoljnika, jasno govori o pomanjkanju argumenata Ane Tomanove Makanove u javnoj polemici i o panici koja je obuzima zbog rastućeg osećaja inferiornosti i laganog gubitka moći. A moć i vlast koju je posedovala, i još uvek ima gospođa Makanova, jeste zaista velika i upečatljiva: zauzima čelne ili uticajne položaje u više državnih i političkih organizacija. Da snaga njene stranke nije u stalnom opadanju, bila bi najozbiljniji kandidat za neke još uticajnije položaje, čak u međunarodnim okvirima, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog "ključa".

Postoji, naime, jedna skupina poznatih javnih ličnosti slovačke nacionalnosti (ja ih zovem "profesionalnim Slovacima") koja, samo zahvaljujući svom etničkom poreklu, kao nekada u jednopartijskom sistemu, kruži po važnim funkcijama. Istina, njihova nacionalna pripadnost ne služi samo kao karta za napredovanje u političkoj i birokratskoj karijeri, nego i kao odbrana i odstupnica u slučaju opasnosti od političkog sunovrata. To je najbolje pokazala sama Ana Tomanova Makanova svojim poslednjim pismom javnosti i državnim i međunarodnim ustanovama u kome se, protestujući protiv nelegitimne promene vlasti u Kovačici, ozbiljno zabrinula, da će po istom scenariju i ona biti smenjena. Pritom je olako prećutala metode kojima se ona godinama služila da bi održala svoju vlast u Savetu i oko njega.

Klimanje čelne stolice gospođe Makanove je jednim "veštim" potezom njenog pera dobilo razmere kataklizmičnog zemljotresa koji trese čitavu slovačku manjinu u Srbiji i preti da je otera ili proguta. Jezikom ortodoksnog marksizma rečeno, školski primer ideološke, lažne svesti, gde se sopstvena politička prolaznost i propadanje, doživljava, isključivo, kao propast čitavog društva ili zajednice. Neviđenom lakoćom se posebni, sebični interesi predstavljaju kao opšti. Ali nije u pitanju samo lažna svest, nego i svesna laž, jer se gospođa Makanova, kao istaknuta javna ličnost, po potrebi, krije iza jedne nacionalne manjine i vezuje svoju ličnu političku sudbinu za sudbinu čitave etničke zajednice!

Ne bi me iznenadilo da sličnim putem uskoro krene i jedan od glavnih učesnika promene lokalne vlasti u Kovačici i pokretača smenjivanja Ane Tomanove Makanove, Jan Husarik. Pre više godina, kao republički poslanik G17 plus, bio je gluv i slep na međunacionalne incidente u Vojvodini, iako izjavivši na TV Studio B, da se, kao Slovak, ne oseća ugroženim. Jednog dana, kad nasluti politički krah, mogao bi da okrene ploču i da počne, poput Tomanove Makanove, da jadikuje. Dobar deo javnog života oni "spavaju", kao političari, a probude se, kao manjina, kad neko drekne: "Promena!"

Sve do cirkularnog pisma Ane Tomanove Makanove, njoj su kritičari, između ostalog, najčešće zamerali pomanjkanje javnosti rada, naročito u raspodeli novca Nacionalnog saveta. Neki od njih su se zakačili za sporan ugovor koji je gospođa Makanova sama sa sobom zaključila, radi obavljanja posla na obeležavanju jubileja Saveta i programu otvaranja Slovačkih narodnih svečanosti. Čak i da je ovaj "autougovor" do poslednjeg slova u skladu sa zakonom, ostaje neverica zbog amoralnosti i gaženja profesionalne etike prvog čoveka Saveta. Umesto da joj bude zadovoljstvo i čast da učestvuje u organizaciji proslave značajnog jubileja i najvažnije smotre slovačke manjine u Srbiji, gospođa Makanova tu svoju protokolarnu i vodeću ulogu dodatno naplaćuje! E, stvarno se isplati biti takva ("profesionalna") Slovakinja.

*Autor je novinar iz Pančeva

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.