Agencija za borbu protiv korupcije podnela je juče Ministarstvu pravde Srbije inicijativu za donošenje novog zakona o toj agenciji. Kako se navodi, novi Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije potreban jer je tokom primene važećeg zakona uočena potreba da se veći broj odredbi učini jasnijim, i da se preciziraju i na drugačiji način urede bitna pitanja.


Potrebno je drugačije urediti pitanja vezana za sukob interesa, kumulaciju javnih funkcija, prijavljivanje imovine i prihoda funkcionera i ovlašćenja Agencije. Imajući u vidu obim potrebnih izmena i dopuna, Agencija je pristupila izradi modela novog zakona. „Prvi razlog za donošenje novog, kvalitativno drugačijeg, zakona je uvođenje jasnijih i strožih pravila o odgovornosti funkcionera, poboljšanje efikasnosti rada Agencije i jačanje njene nezavisnosti“, ističe se u saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije.

Drugi razlog je usklađivanje s Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2013. do 2018. godine. „Cilj donošenja novog zakona je zaštita javnog interesa, smanjenje rizika od korupcije i promovisanje integriteta i odgovornosti organa javne vlasti i funkcionera, kao i primena univerzalno prihvaćenih međunarodnih standarda u oblasti sprečavanja korupcije“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari