Presudom Apelacionog suda u Beogradu Prvoslav Davinić, bivši ministar odbrane Srbije i Crne Gore, osuđen je uslovno na osam meseci zatvora zato što je 2005. godine Crnoj Gori nezakonito poklonio vojni brod barkasa vredan oko 50.000 dolara. Kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine okrivljeni ne izvrši novo krivično delo.


Davinić za Danas ovakvu odluku ocenjuje kao skandaloznu.

– To je pravni skandal. Apelacioni sud nije uzeo u obzir sve pravne argumente. Uveren sam da će ova odluka da padne pred Vrhovnim kasacionim sudom. Posebno je zanimljivo da je Apelacioni sud doneo osuđujuću odluku nakon što su ranije u ovom slučaju donete dve oslobađajuće presude Višeg suda u Beogradu. Ovim se sada dovodi u pitanje nepristrasnost i objektivnost pravosudnog sistema – naglašava Davinić.

Kako objašnjavaju u Apelacionom sudu, Davinić je oglašen krivim zato što je 18. avgusta 2005. godine, tada kao ministar odbrane Srbije i Crne Gore, iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja naneo štetu Ministarstvu odbrane SCG tako što je odlučio da se Regionalnom centru za obuku ronilaca, podvodno razminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru iz Bijele (Crna Gora) ustupa bez naknade plovno sredstvo Vojske SCG – barkasa hidrografska, koja je zatim 7. septembra 2005. godine predata navedenom Regionalnom centru iz Bijele, zajedno sa brojnim materijalnim sredstvima i pratećom opremom, sve u vrednosti od 3,6 miliona dinara.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da je okrivljeni bio svestan da stavlja van snage prethodnu donetu odluku o prodaji barkase kao viška sredstava i time pričinjava štetu budžetu savezne države kome bi bila uplaćena sredstva od ostvarene prodaje, tim pre što ga je pravna uprava Ministarstva odbrane SCG prethodno obavestila da se takva odluka ne može doneti, bez obzira na to što je Direkcija za imovinsko pravne poslove Ministarstva odbrane naknadno dala mišljenje da nema pravnih primedbi na nacrt ugovora, jer je okrivljeni odluku o ustupanju bez naknade predmetne barkase doneo pre nego što je dobio mišljenje Direkcije za imovinsko pravne poslove.

– U skladu sa navedenim, Apelacioni sud je, nalazeći da nisu postojale okolnosti koje bi isključile krivicu okrivljenog, istog oglasio krivim za izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja – navode iz ovog suda.

Dato u humanitarne svrhe

– Taj brod, koji je bio rashodovan, dat je na raspolaganje Crnoj Gori, koja je tada bila deo državne zajednice. Ona je tražila brod za humanitarne svrhe i mi smo joj ga ustupili. Čudno je sada da sud donosi zatvorsku odluku za nešto što je dato u humanitarne svrhe, kaže Davinić.

Često pred sudom

Istraga u slučaju broda barkasa je otpočeta 2009. godine, kada je slučaj prijavio Generalni inspektorat Ministarstva odbrane. Ipak, Davinić je u ovom slučaju dosad dva puta – prvostepenim presudama beogradskog Višeg suda – oslobađan optužbi za zloupotrebu službenog položaja. Inače, Davinić će ostati upamćen kao ministar protiv kojeg je pokrenuto najviše postupaka. Sudilo mu se zbog više afera, kao što su „pancir“ i „satelit“, a pred sudom se našao i zbog slučajeva stanova za Kobre, te stana za jednog oficira. Zanimljivo je da je, prema dostupnim podacima, u svim ovim procesima tužbu zastupao isti tužilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari