Napadač naoružan automatskom puškom u bašti kafića „Mariki“, u Zvečanskoj ulici u Beogradu, ispalio je oko podne rafal u Radeta Rakonjca, Stojana Novakovića Copea i Gorana Ristanovića, a zatim pobegao automobilom koji je pronađen zapaljen na Voždovcu.

Napadača je u automobilu sačekao saradnik. Reč je o „alfa romeu“, a vozilo je samo nekoliko minuta kasnije pronađeno zapaljeno u Ulici Radovana Simića Cige 49, na Medakoviću. Očevici su rekli da su po zaustavljanju kola videli dvojicu mladića kako izlaze iz njega posle čega je usledila eksplozija.

Rakonjac (51) je ranjen sa nekoliko hitaca, od kojih ga je jedan metak pogodio u vrat. Teško ranjen prebačen je u bolnicu, gde je ubrzo posle prijema preminuo. Istovremeno, elektronski mediji javili su da je policija pokrenula akciju „Vihor“, blokirajući sve raskrsnice i kontrolišući vozila, u pokušaju da uhvati napadače.

Privatnim automobilom u Urgentni centar i VMA prevezene su tri osobe. Kako je navela portparolka Hitne pomoći Nada Macura, muškarac star oko 55 godina imao je više od pet ustrelnih rana – povređeni su mu vitalni krvni sudovi vrata. Drugi muškarac, star oko 60 godina, pogođen je u desnu potkolenicu.

Prema policijskim izvorima, Rakonjac je kao član takozvane Arkanove grupe hapšen tokom policijske akcije „Sablja“. On je u Arkanovoj Srpskoj dobrovoljačkoj gardi imao čin pukovnika, a prema pisanju medija označen je kao osoba bliska Luki Bojoviću (40). Njegovo ime pominje se i u plavoj i u beloj knjizi crnogorske i srpske policije o kriminalnim klanovima u ovim državama. Zvanično, Rakonjac nikada nije osuđivan, a optužnica za neovlašćeno držanje pištolja druga je koja je podignuta protiv njega.

Rakonjac je krajem avgusta prošle godine gostovao u emisiji „Goli život“ pod nazivom „Arkan je živ“, u kojoj je otvoreno govorio o svom boravku na ratištima u Hrvatskoj, boravku u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, prijateljstvu i drugovanju sa pokojnim Arkanom, ali i danu kada je on ubijen.

Rakonjac je iz Bijelog Polja, a u medijima se prvi put pojavljuje 2005, kada je protiv njega, Luke Bojovića i još dve osobe bila podignuta optužnica za iznudu. Međutim, tri godine od podizanja optužnice tadašnji beogradski Prvi opštinski sud je obustavio postupak jer je nastupila zastarelost predmeta. Prijatelj je i sa Miloradom Ulemekom Legijom, o kome je takođe govorio u pomenutom TV nastupu.

Policija nije potvrdila tokom prepodneva identitet ranjenih. Goran Ristanović, bivši košarkaš Partizana, reprezentativac Jugoslavije i poznati košarkaški menadžer, teško je ranjen. Ukoliko je reč o Novakoviću, zvanom Cope, on se u javnosti pojavio u junu prošle godine na suđenju Luki Bojoviću, za ubistvo Branka Jeftovića Jorge (ubijen 2004. na Vračaru).

Tom prilikom prvi je svedočio bivši fudbaler Nikola Lazetić, koji je naveo da ga je prilikom prelaska iz FK Vojvodina u FK Obilić zastupao Stojan Novaković, zvani Cope, a da je „teške pregovore“ o ovom transferu vodio pokojni Željko Ražnatović Arkan sa Živkom Šokolovačkim, nekadašnjim funkcionerom JUL i čelnikom FK Vojvodina. Prema Lazetićevim rečima, FK Vojvodina je dve godine kasnije dobila milion i po maraka kada je on prešao u turski Fenerbahče, i da je tu sumu, po dogovoru, isplatio Obilić. Tužilaštvo u ovom procesu sumnja da je motiv Jorginog ubistva taj što je tražio dug za Lazetićev transfer od folk pevačice Svetlane Ražnatović.

Novaković je u svom svedočenju potvrdio da je zastupao Lazetića prilikom dolaska u Obilić, te da pokojni Jorga u tome nije učestvovao. Upitan da li je pokojnom Jorgi nudio „u Cecino ime“ nagodbu, Novaković je objasnio da je sa Ražnatovićevom pričao samo o izboru njene garderobe, odnosno da joj je davao savete o kreatorima. Takođe je naveo da je poslovni čovek i da zbog poslova putuje u inostranstvo.

Aktuelnost

U policiji niko nije hteo ni zvanično ni nezvanično da govori o tome da li obračun u Beogradu ima veze sa aktuelnim pisanjem tabloida i izveštajem TV Pink o tome da su se pojavili „novi dokazi i svedoci“ o tome da je ubistvo Željka Ražnatovića Arkana (januar 2000.) naručio Slobodan Milošević iz političkih razloga. Pravosnažno su za ubistvo Arkana osuđeni Dobrosav Gavrić – nalazi se u ekstradikcionom pritvoru u Južnoj Africi, Dragan Nikolić Gagi, koji izdržava kaznu u zatvoru, i Milan Đuričić Miki, koji je u bekstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari