Ljudska prava u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji i dalje se uveliko krše, a ne zna se dokle su stigli procesi za razna krivična dela iz te oblasti, izjavila je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević.


– Posle dva meseca, ne zna se dokle su stigli procesi protiv huligana koji su palili i razbijali objekte sugrađana pripadnika albanske i goranske nacionalne zajednice. Mi očekujemo da svi oni budu najstrožije kaznjeni“, rekla je Sedlarevićeva na konferenciji za medije. Više pekara i poslastičarnica u Vojvodini oštećeno je nakon incidenata na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija 14. oktobra u Beogradu.

Prema podacima poslanika SNS Milovana Drecuna napadnuta su 23 objekta, na razgovor je privedeno 92 osumnjičenih, a uhapšeno je 11 maloletnika i šestoro odraslih koji se sumnjiče za te incidente. Maja Sedlarević je podsetila da je odbornik LSV u Skupštini Novog Sada Nenad Vezmar pretučen pre 22. decembra 2013. godine, te da ni do danas niko zbog toga nije kažnjen.

– Svedoci smo napada zasnovanih na nacionalnoj, verskoj i drugim osnovama poput napada u autobusu zato što je neko govorio mađarski jezik, ili na ulici, zato što je porodica Aškalija razgovarala na svom maternjem jeziku. To su apsolutno nedopustive stvari – rekla je funkcionerka LSV. Kao najdrastičniji primer stanja u društvu po pitanju ljudskih prava, navela je incident u kojem su pre godinu dana „skinhedsi“ hteli da otmu dete Romu, jer su smatrali da ima svetliju put od njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari