Sa televizijom Pink pregovarao sam i ranije i moja odluka da pređem u tu kuću nije doneta zbog situacije nastale na Studiju B. Otišao bih možda na Pink u svakom slučaju. Sve ovo što se izdešavalo na Studiju B doprinelo je uverenju da moram da menjam kuću, jer je tu zavladao jedan primitivni hajkački odnos ljudi koji se mogu nazvati kandidatima za novinare i novinarima u pokušaju, napominje za Danas Predrag Sarapa, kome je nedavno ukinuta emisija „Sarapin problem“ na Studiju B i koji će od 1. decembra biti jedan od autora emisije „Pravac“ na Pinku 3.

  • Zašto ste pristali da pređete na televiziju koja važi za provladinu?

– Ne znam za koga šta važi, niti me zanima. Pristao sam zato što sam dobio sve garancije da ću raditi slobodno. Šta je razlika između vladinih i nevladinih medija ne znam i ne ulazim u to. Vidim da se radi profesionalno na toj televiziji.

  • Kako je premijer Srbije znao da ćete preći na Pink i prvi to saopštio još na predavanju u Londonu?

– Nikakva tajna nije, niti bila niti je tajna sada da sam pregovarao sa Pinkom. To je znao ceo grad skoro, pa zašto ne bi znao i predsednik Vlade Aleksandar Vučić. Dakle, znalo se da pregovaram sa Željkom Mitrovićem, pozivan sam i ranije prethodnih godina. Nisam to krio.

  • Kakvi su komentari kolega koji su vas podržali poslednjih nedelja o vašem prelasku na drugu televiziju?

– Postoje različite reakcije, ne osuđujem to. Neki su iznenađeni, neki nisu. Mogu da kažem da sam prihvatio da radim bez ikakvih uslovljavanja. I verovatno bih prešao na Pink i da se nije sve ovo izdešavalo.

  • Na društvenim mrežama može se videti da su ljudi, naročito oni koji su protestovali ispred Studija B zbog cenzure, razočarani tim vašim potezom.

– Nikoga nisam izdao i nisam izdao nikakvu borbu protiv cenzure. Mislim da to treba nastaviti. U mom slučaju nije bila cenzura, to je bio teror primitivnih neznalica. To nije cenzura, to je zabrana rada. Meni je bilo zabranjeno da radim bilo šta, kao da sam neki ratni zločinac. Prvo je bila izmišljena priča oko rejtinga. Ne bi me godinama zvao Željko Mitrović i druge kompanije da nisam bio afirmisan. Posle toga je bila priča o nedostatku marketinga, a sada je priča da sam alkoholičar. Sutra ću biti narkoman, onda pedofil i ne znam šta sve još.

  • Znači ne smatrate da je u vašem slučaju bila cenzura?

– Ne, bila je zabrana rada. Ako to shvatate kao cenzuru, onda je to cenzura. Ne znam po čijem nalogu, ali sigurno je da niko iz vrha vlasti ih nije zvao da to traži. Možda je neko od lokalnih funkcionerčića rekao nešto.

  • A kako možete biti sigurni u to?

– Zato što znam.

  • Pa kako?

– Da li bi me primio neko drugi da radim da je neko rekao zabranite mu da radi? Da budemo realni, dakle, nije reč o tome, reč je o nečemu drugom. Reč je o nezajažljivosti, primitivizmu, lažima i pokušaju izlaska iz anonimnosti.

  • Koje je bilo zvanično obrazloženje o ukidanje vaše emisije na Studiju B?

– Nije postojalo zvanično obrazloženje. Za sve sam saznao iz štampe. Ni sa kim nisam imao priliku da razgovaram. Sve se desilo pod velom tajnosti. Da jurim nekog po hodnicima da bih sa nekim pričao, to je smešno.

  • Da li je istina da vam je ponuđeno mesto u uredničkom timu gradske televizije?

– Ne može ona (direktorka Studija B) ništa da mi nudi. Ne može, jer nije kompetentna da mi ponudi bilo šta. Imam daleko više škole, iskustva i znanja, kredibiliteta od tih novinara u pokušaju. Ne mogu oni, dakle, ništa da mi nude. To je kao da vas ja ubijem, pa vam kažem „evo vam korica hleba“. To je malo smešno, licemerno, podlo i primitivno. Sa takvim ljudima uopšte ne želim da komuniciram. I još jednom naglašavam, razlog prelaska na Pink jeste korektnost odnosa prema meni, što tamo cene moj rad i vrednosti i što su mi ponudili da radim slobodno, bez ikakvih uslovljavanja i ja sam to prihvatio.

  • Da li ste dali otkaz na Studiju B?

– Da, juče sam dao otkaz. Ništa im nisam dužan, oni duguju meni. Ostaviću im dva odela, stare cipele i to mogu da stave u muzej.

  • Rekli ste da ste imali i ponude drugih medija. Kojih?

– Zvali su me mnogi strani mediji, iz bivših jugoslovenskih republika Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, ali i neki prekookenski mediji, ali sam više želeo da ostanem u svojoj zemlji i sa vlasnikom Pinka Željkom Mitrovićem dogovorio sam se za dva minuta.

  • A da li je bilo ponuda domaćih medija, osim Pinka?

– Bilo je, ali mislim da je nekorektno pričati o ljudima sa kojima se nisam dogovorio.

Pretnje prijavljene policiji

* Pominjali ste da ste dobijali pretnje putem sms poruka. Da li ste to prijavili policiji?

– Jesam. To je bilo sinhronizovano u vremenu kada su se čitala saopštenja protiv mene sa Studija B.

* Ima li policija nekih rezultata o tome?

– Javiće mi valjda. Niti pitam niti me interesuje, ja sam svoje uradio.

O Utisku nedelje

* Šta mislite šta ili ko stoji iza ukidanja „Utiska nedelje“ na B92?

– Ne znam celu situaciju. Ne mogu da pričam u tuđe ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari