Srbi su žrtve genocida tokom rata u Hrvatskoj devedesetih godina, iako je i dosta Hrvata propatilo tokom sukoba. U ime Vlade i naroda u Srbiji, ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj, bez obzira na njihovo nacionalno i etničko poreklo – ovim rečima započeo je jučerašnje izlaganje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu glavni pravni zastupnik Srbije Saša Obradović, podvlačeći da svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sećanje, i izrazivši žaljenje što se hrvatski tim tokom izlaganja protekle sedmice nije setio da pomene žrtve srpske nacionalnosti.


Srbija je juče pred najvišim sudom UN započela odgovor na tužbu Hrvatske za genocid navodno počinjen tokom rata od 1991. do 1995. godine. Obradović je rekao da su u tom periodu počinjeni ozbiljni zločini, ali da „zločini nad Hrvatima nisu dostigli prag genocida“.

Zastupnik Srbije je tužbu Hrvatske ocenio kao ciničnu i neiskrenu, podsećajući da je u prvobitnoj verziji tužbe, koju je Hrvatska kasnije povukla, stajala odredba da je Srbija odgovorna za odlazak „hrvatskih građana srpske nacionalnosti“, što bi značilo da je sama sprovela etničko čišćenje Srba. Osvrćući se na prošlonedeljno izlaganje hrvatskog pravnog tima, Obradović je rekao da on nije dostavio sudu nijedan dokaz, dokument ili izjavu koja ide u prilog tvrdnji o postojanju genocida koje je navodno počinila Srbija, JNA ili Srbi iz Hrvatske. Nepotpisane izjave svedoka, koje je hrvatski tim citirao protekle sedmice, Obradović je nazvao „rekla-kazala“ materijalom „koji se ne može koristiti ni pred sudovima u Hrvatskoj“.

Pravni tim Srbije i danas će da odgovara na tužbu Hrvatske, a od srede će izlagati argumente o kontratužbi, po kojoj su vlasti u Zagrebu 1995. počinile genocid nad Srbima iz Kninske krajine, tokom operacije Oluja. Obradović je rekao da su masovna ubistva i druga zverstva počinjena nad Srbima tokom Oluje, sa namerom da se oni unište delimično ili u celini.

On je podsetio na podatke Veritasa o broju ubijenih i nestalih tokom operacije, kao i na izveštaj generalnog sekretara UN od 18. oktobra 1995, da je 200.000 krajiških Srba pobeglo iz regiona pod napadom hrvatskih vladinih snaga u avgustu 1995.

Obradović je ukazao na posledice Oluje, odnosno činjenicu da je broj Srba u Hrvatskoj danas tri puta manji od 1991, kao i da su izloženi diskriminaciji i govoru mržnje. Šef srpskog pravnog tima podsetio je da se operacija Oluja u Hrvatskoj slavi kao državni praznik, zaključivši da će trenutni sudski spor „pomoći da se obelodani tragedija srpskog naroda u Hrvatskoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari