Glavna tema razgovora na jučerašnjem suđenju Darku Šariću u Specijalnom sudu bio je kredibilitet ključnog svedoka Tužilaštva za organizovani kriminal Nebojše Joksovića. Odbrana je ispitivanjem svojih svedoka pokušala da dokaže njegove kriminalne radnje i diskredituje Joksovića kako bi izgubio status svedoka saradnika.


Svedok Goran Nikolašević, Joksovićev šurak i direktor u njegovoj firmi, odgovarajući na pitanja advokata odbrane ponovio je da je svedok saradnik pojedine stanove u zgradama koje je izgradio prodavao više puta. Nikolašević je izjavio da bi mu bila želja da se na sudu suoči sa svedokom saradnikom Nebojšom Joksovićem.

Saša Ivanić, zamenik tužioca za organizovani kriminal, istakao je da je sa stanovišta Zakona o krivičnom postupku irelevantno da li je svedok saradnik prodavao iste stanove više puta.

– Svedočenje Nikolaševića je imalo za cilj diskreditaciju Nebojše Joksovića kako bi on izgubio status svedoka saradnika. Ali po zakonu, taj status može da se izgubi samo ukoliko se otkriju nove činjenice da je učestvovao u izvršenju krivičnog dela organizovanog kriminala – rekao je zamenik specijalnog tužioca.

Prvooptuženi Darko Šarić je naveo da su tvrdnje svedoka bitne i da govore o Joksovićevom kredibilitetu.

Nebojša Joksović, ključni svedok tužilaštva, godinama je blisko sarađivao sa Darkom Šarićem. Uhapšen je u januaru 2010. godine, a nakon pola godine koje je proveo u pritvoru pristao je da sarađuje sa tužilaštvom u zamenu za status svedoka-saradnika. Kako su pisali mediji, Joksović je istražnim organima ispričao za tri velike isporuke kokaina iz Južne Amerike, koje su tokom 2008. stigle u Italiju, a koje su do tada bile nepoznate policiji.

Govoreći o njemu prilikom izlaganja odbrane, Darko Šarić je naveo da mu je Joksović bio iskreni prijatelj, ali da je istovremeno i „majstor prevare koji je uspeo da mu izvuče najviše para“.

 Optužba

Darko Šarić je optužen da je organizovao šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike. Nakon četiri i po godine bekstva, on se predao 18. marta 2014. godine. Od početka suđenja Šarić negira navode optužnice, tvrdeći da je ona politički motivisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari