Advokatski deo stručnog tima za pregovore predložiće skupštini Advokatske komore Srbije da donese odluku kojom bi se okončao protest advokata, rekao je za Danas Dragoljub Đorđević, predsednik AKS. Tu odluku bi, prema njegovim rečima, trebalo očekivati u narednih desetak dana.


– Stručni tim za pregovore je postigao dogovor i ozvaničio ga potpisivanjem sporazuma. U tom sporazumu su se predstavnici Ministarstva pravde obavezali da u najkraćem roku dogovorene izmene Zakona o javnom beležništvu i srodnih zakona po hitnoj proceduri pošalju skupštini na usvajanje, a stručni tim se obavezao da organima komore predloži da donesu odluku o obustavi protesta – rekao je Đorđević.

Ovaj dogovor je postignut posle skoro četiri meseca protesta i više od 120.000 odloženih suđenja. Posle svih prepucavanja po medijima, optužbi za saradnju sa tajkunima i opozicijom, zahteva za ostavkama, stručnom timu advokata i predstavnika Ministarstva pravde je bilo potrebno devet sastanaka da dođe do obostrano prihvatljivog rešenja.

Iako se činilo da su početne pozicije advokata i Ministarstva pravde isuviše udaljene, stručni tim je uspeo da pronađe kompromisno rešenje. Sudeći prema izveštaju advokatskog dela pregovaračkog tima, ispunjen je njihov osnovni zahtev. Notarski sistem će nastaviti da postoji, ali će njegove nadležnosti biti drastično sužene do mere da ostaju u ustavnom okviru. Naime, ugovori o prometu nepokretnosti, ugovori o doživotnom izdržavanju, ugovori o ustupanju i raspodeli imovine za života i ugovori o regulisanju imovinskih odnosa bračnih i vanbračnih partnera će se sklapati na isti način kao i pre početka rada javnih beležnika. Dakle, njih će sačinjavati advokati i građani kao što su to činili i ranije. Razlika je u tome što se neće ići u sud po overu, već kod javnog beležnika. Međutim, javni beležnik će imati, u zakonom predviđenim slučajevima, pravo da odbije da overi ugovor, ali će građani, ukoliko se to desi, imati pravo prigovora osnovnom sudu i pravo žalbe višem sudu na rešenje osnovnog suda, koji će u roku od osam, odnosno petnaest dana, morati da donesu odluku.

Javnim beležnicima je ostavljeno da sačinjavaju javnobeležnički zapis samo kod ugovora o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih lica, slepih, nemih i gluvih, kao i kod sporazuma o zakonskom izdržavanju. Pored tih nadležnosti, notarima je ostavljeno da, na poseban zahtev stranke, u formi zapisa sačine ugovor o hipoteci i založnu izjavu. Ipak, kako dogovor ne obustavlja inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu i srodnih zakona, od odluke Ustavnog suda zavisi da li će i ove nadležnosti ostati u rukama notara.

Pravnici sa kojima je razgovarao Danas nisu želeli da komentarišu dogovor dve strane, sve dok on ne bude predstavljen u formi zakonskih izmena. Prema njihovim rečima, u prošlosti se dešavalo da se dogovori izjalove u trenutku kada treba da dobiju svoju zakonsku potvrdu.

Da bi se advokati vratili na posao neophodno je da o tome odluči skupština Advokatske komore Srbije koja je i donela odluku da se 17. septembra 2014. godine stupi u štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari