Mogu da kažem da je srpska kontratužba jača od hrvatske, tako da mislim da ako presuda bude da je bilo genocida u Hrvatskoj, više očekujem da će to biti u korist Srbije nego Hrvatske, kaže za Danas Pravo britanski advokat Vejn Džordaš, savetnik pravnog tima Srbije u sporu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, na pitanje kakvu presudu suda očekuje.


– Ali, sačekajmo presudu, jer do nje ima još mnogo govora, pitanja, veliki je broj sudija i veliki je broj pitanja o kojima moraju da odluče. Jedino mogu da kažem da naša tužba deluje ubedljivije – ističe Džordaš, koji je zastupao Jovicu Stanišića pred Haškim tribunalom.

Šta mislite o sporu između Srbije i Hrvatske?

– To je veoma komplikovano pitanje. Postoji dosta aspekata ovog spora između Srbije i Hrvatske. Mi smo država učesnica spora i videćemo kako će sud na kraju odlučiti i šta će se dešavati, ali mislim da je kontratužba Srbije jača od tužbe Hrvatske. Mislim da je Hrvatska dobro predstavila svoju tužbu, ali mislim da je Srbija bila ubedljivija sa svojim dokazima i tužbom.

Mislite li da je hrvatski vojni i politički vrh, naročito tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, želeo rat sa Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA)?

– Svi dokazi u ovom slučaju koje sam video, ali i iz slučaja Jovice Stanišića, bivšeg šefa srpske Državne bezbednosti, kojeg sam zastupao u procesu pred Haškim tribunalom, sugerišu mi da su Hrvatska i Franjo Tuđman želeli rat.

Da li ste imali problema da nađete svedoke koji bi podržali dokaze u kontratužbi?

– Ne, nisam video nijedan dokaz koji bi sugerisao da Srbija ima problema da nađe svedoke koji bi podržali njenu kontratužbu protiv Hrvatske. Više od 200.000 ljudi je proterano iz Hrvatske, tako da ima dosta svedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari