– Poreski inspektori juče su iznenadno započeli novu terensku kontrolu u Mlekari Šabac i povezanim preduzećima, nakon što je Danas objavio imejl korespodenciju službenika Mlekare, Farmakom fajnensa i Mediolanum investa, koja ukazuje na moguće falsifikovanje dokumenata, u cilju prevare poreskih organa, saznaje naš list.

Podsetimo, Danas je pre nekoliko dana objavio dokumenta iz krivične prijave protiv vlasnika brokerske kuće Mediolanum invest Velimira Jovanovića, koja ukazuju da su funkcioneri nekoliko firmi prilikom prethodne kontrole poreznika antidatirali niz dokumenata kako bi „pokrili“ nedostajuće papire. Na taj način je, takođe prema navodima iz prijave, država oštećena za višemilionski iznos poreza. Naime, ugovorima između Mlekare, Fajnensa i Mediolanuma bilo je određeno da će Mlekara sve svoje proizvode prodavati Fajnensu, koji će ih „distribuirati“ i prodavati krajnjim kupcima, dok će Mediolanum celu operaciju finansirati. Aranžman je napravljen zato što je Mlekara bila pod blokadom niza banaka, pa su na ovaj način svi novčani tokovi izmešteni iz nje, a ona nastavila da proizvodnju. Tako je Mlekara nastavila da zarađuje novac, ali ne za sebe i svoje poverioce, već za treća lica, koja stoje iza Fajnensa i Mediolanuma. Na kraju je Mediolanum preuzeo čitav posao.  

Kada su poreznici ušli u Fajnens i Mlekaru, ustanovljeno je da niz dokumenata nedostaje, pa su službenici ovih firmi, kako se može zaključiti iz njihove prepiske i iz krivične prijave, napisali i potpisali nova dokumenta i stavili datume kao da su ti papiri oduvek postojali, što je prevara državnih organa.

Tako se u jednom od imejlova kaže da određeni cenovnici koje je Fajnens morao da predoči inspektorima – ne postoje.

„Kako ne postoji, pa po kojim cenama je Mlekara fakturisala FF-u?“, navodi se u mejlu jednog od začuđenih direktora, da bi samo par sati kasnije traženi dokumenti bili napisani, potpisani i na njih stavljen datum od pre godinu dana.

„U prilogu se nalaze dva dokumenta koja bi trebalo da se overe Miroslavovim faksimilom. Prvi dokument je aneks ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji datiran na 05. 11. 2013. godine kojim se „pokriva“ promena cene po kojoj Mlekara fakturiše robu FF-u, a drugi dokument je cenovnik od 07. 11. 2013. godine po kome je Mlekara fakturisala robu FF-u do septembra ove godine. Oba dokumenta su nam bitna, jer moramo da ih prezentujemo poreskoj kontroli koja je trenutno u FF-u“, navodi se u jednom od mejlova.

Drugi slučaj, koji je Poresku upravu možda i više dotakao, odigrao se u martu ove godine, kada je Mlekara već bila u stečaju. Funkcioneri povezanih firmi u mejlovima počinju raspravu o tome kako će definisati nedostajući aneks na koji će staviti datum od pre više od godinu dana.

U jednom od mejlova šef računovodstva Fajnensa pita druge službenike: „Da li je ovde jasno /za moje inspektore/ da se odnosi na kupoprodajne ugovore između FF i kupaca?“, nakon čega dobija odgovor da „pošto su 'vaši inspektori' poseban soj ljudi, njima se mora crtati“.

Nakon što je „nacrtan“ aneks sastavljen, odnet je svima na potpis sa datumom iz 2013. godine.

Neprijatno

U Poreskoj upravi su na molbu da potvrde informaciju o tome da trenutno sprovode kontrolu u Mlekari Šabac odgovorili da shodno zakonu „informacije o konkretnom poreskom obvezniku predstavljaju službenu tajnu“.

Stečajni upravnik Mlekare Milijan Rafailović je na isto pitanje kratko odgovorio da poreske inspektore „nije video“, da bi zatim prekinuo vezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari