Pregovori između ovdašnje Elektrošumadije i Autosaobraćaja (AS-a) o reprogramu duga za utrošenu električnu energiju juče su propali, te je glavna autobuska stanica u Kragujevcu, kojoj je struja isključena još pre dve sedmice, i dalje izvan funkcije, što ponovo ugrožava autobuski saobraćaj između centra Šumadije i ostalih delova Srbije.


– U Elektrošumadiji su nam rekli da oni u našem slučaju ne mogu ništa da učine bez odobrenja Vlade Srbije. Zato u ponedeljak idemo na razgovor u Ministarstvo energetike – kazao je medijima direktor AS-a Srećko Aleksić, napominjući da ta firma za struju duguje oko dva miliona dinara, od čega se 700.000 dinara odnosi na dug glavne autobuske stanice, kraj koje je iznova, kao u vreme štrajka zaposlenih (od oktobra prošle do maja ove godine), improvizovano privremeno autobusko stajalište.

U AS-u kažu da je autobuska stanica od maja do nedavnog zatvaranja toj firmi zaradila više od deset miliona dinara. Najveći deo tog novca isplaćen je radnicima koji su tužili firmu zbog zaostalih zarada i drugih neizmirenih potraživanja, a kako bi se taj dug umanjio, za sutra je zakazana i nova prodaja autobusa tog preduzeća. Očekuje se da bi kupce mogla da imaju još četiri preostala upotrebljiva autobusa, nakon čega bi AS, nekada jedno od pet najuspešnijih i najuglednijih prevozničkih preduzeća u SFRJ, faktički ostao bez vozila za prevoz putnika.

Nezvanično se saznaje da su se Agenciji za privatizaciju javile dve ili tri kompanije koje su zainteresovane za strateško partnerstvo, odnosno za preuzimanje atraktivnih međumesnih i međugradskih linija AS-a, ali i autobuskih stanica te firme u Kragujevcu i ostalim šumadijskim mestima. Ipak, analitičari tvrde da sve ukazuje na to kako je agonija ove firme u završnoj fazi i da joj najverovatnije preti stečaj.

Obećanja

U Samostalnom sindikatu Autosaobraćaja kažu da 115 od oko 150 zaposlenih u tom preduzeću traži od Vlade Srbije po 22 zaostale plate i drugi krug socijalnog programa, želeći da napuste brod koji nepovratno tone. „Vlada Srbije i Aleksandar Vučić teško su se ogrešili o Autosaobraćaj i njegove radnike. Vučić nam je krajem prošle godine obećavao rešavanje statusa preduzeća i radničkih zahteva, ali osim prvog kruga socijalnog programa, nijedno drugo obećanje nije ispunio – rekao je za Danas predsednik tog sindikata u AS-u Srđan Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari