Premijer Ivica Dačić juče je sa dnevnog reda sednice Vlade Srbije skinuo tačku po kojoj je trebalo da bude donet zaključak da Simpo iz Vranja, najveći poreski dužnik u Srbiji, mora svoj dug da plati Poreskoj upravi ili da mu bude blokiran račun, saznaje Danas, dok izvori bliski premijeru objašnjavaju za naš list da je reč „o manipulaciji Mlađana Dinkića“. Ministarstvo finansija, koje je faktički u ostavci, predložilo je tačku o Simpu kao dopunu dnevnog reda, na koju premijer nije hteo da pristane pre dogovora svih partnera u Vladi, tvrdi Danasov sagovornik.

U originalnom zaključku Vlade se navodi da se blokada računa zabranjuje dok traje postupak privatizacije Simpa, ali je jasno da posle četiri godine, Simpo danas nije ni u kakvom privatizacionom postupku. Zbog toga je prošlog meseca, Ministarstvo finansija i privrede pokrenulo postupak za stavljanje tog zaključka van snage i donošenje novog kojim bi se Simpu ostavile tri mogućnosti.

Ili bi firma platila svih 50 miliona evra poreskog duga ili bi mogla da sklopi (inače uobičajeni) ugovor da taj dug otplati u 24 mesečne rate, a ukoliko ni to ne može, država bi pristala da svoje poresko potraživanje pretvori u kapital u Simpu. Prema podacima Danasa iz vrha Vlade, država je izračunala da bi posle konverzije Simpo postao firma sa 65 odsto državnog vlasništva. S obzirom na finansijsko stanje ovog proizvođača nameštaja, ova treća opcija bi bila i najizglednija.

Prema informacijama Danasa, ovakav predlog novog zaključka je prošao sve relevantne odbore Vlade Srbije, uključujući i Odbor za privredu i finansije na kojem je prihvaćen i o njemu je juče trebalo da glasa Vlada. Međutim, na početku sednice Vlade premijer Dačić je ovaj zaključak jednostavno skinuo sa dnevnog reda.

Drugi sagovornici našeg lista pak ističu da je reč „o čistoj manipulaciji Mlađana Dinkića čiji je cilj da u tu manipulaciju uplete i Srpsku naprednu stranku i njenog lidera i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića“.

– Premijer Dačić nije hteo da pristane na dopunu dnevnog reda pre nego što se o tome dogovore svi partneri u Vladi. Da bi se našlo rešenje za Simpo, potreban je dogovor i zajednička strategija, a ne preko noći doneta odluka Ministarstva finansija, koje je faktički u ostavci zbog rekonstrukcije Vlade, navodi sagovornik Danasa iz vrha vlasti.

Pitanje je zbog čega je Dačićeva odluka prošla tako „glatko“, to jest zašto predstavnici SNS kao dominantne partije nisu reagovali na promenu dnevnog reda. Prema objašnjenju našeg sagovornika iz Vlade, odgovor je u tome što vicepremijer Aleksandar Vučić nije prisustvovao jučerašnjoj sednici. Koliko je ovo objašnjenje verodostojno videće se već sledeće nedelje, kada će Vlada ponovo zasedati i kada će SNS imati priliku da Simpo ponovo stavi na dnevni red ili da makar pokrene to pitanje pred premijerom.

Problem sa davanjem imuniteta Simpu utoliko je veći što je država nedavno pokrenula kampanju nulte tolerancije prema svima koji ne plaćaju porez. Novu politiku je najavio tada još aktuelni ministar finansija Mlađan Dinkić, obećavajući brzu blokadu računa svih lokalnih samouprava čija preduzeća imaju neizmirene poreske dugove.

– U slučaju Simpa, oni će morati ili da plate dug, što je malo verovatno, ili će taj dug biti pretvoren u državno vlasništvo nad kompanijom – izjavio je prošlog meseca Dinkić.

U međuvremenu, ministar je smenjen u okviru rekonstrukcije Vlade, posle čega je sa Dačićem ušao u oštar sukob, optužujući ga da je tim potezom pokušao da još neko vreme zadrži premijersku fotelju.

Inače, pitanje Simpovih dugova nije samo stvar državne kase. Ova firma, koja se odavno vezuje za pojedine političke aktere, duguje novac i mnogim malim privrednicima, svojim dobavljačima i saradnicima. Nedavno je i jedna grupa privrednika sa kojima posluje objavila da će većina partnera vranjanskog giganta biti oterana u stečaj jer ne može da naplati svoja potraživanja. Jedan od mnogih primera je Nebojša Krstić, kojem firma Šik Kopaonik već godinama duguje 1,6 miliona dinara.

Ova propala firma je na predlog države sklopila ugovor sa namenski osnovanom firmom Simpo Šik, kojim je praktično sama sebe poklonila Simpu. Za jedan evro mesečno, Simpo je dobio pravo korišćenja imovine Šik Kopaonika, profit od upravljanja tom imovinom je deljen tako da je Šik Kopaonik dobijao samo 40 odsto dobiti, Simpo je sam sebi odredio naknadu koju je Simpo Šik (kao ćerka firma) imao da mu plati iz profita koji ostvari na osnovu ustupljenog znanja, a čitavo poslovanje je pokrenuto kreditom za koji je hipoteku obezbedio Šik Kopaonik. Sve u svemu, Simpo je za jedan evro mesečno dobio ogromnu imovinu propale firme, ali nijedan njen dug. A pošto je Šik Kopaonik u restrukturiranju, njegova imovina se ne može ni koristiti za naplatu dugova. Zbog toga je i Krstić ostao bez svojih 1,6 miliona dinara, iako ima pravosnažne sudske presude kojima se potvrđuje to potraživanje. U međuvremenu je i Simpo Šik uspeo da propadne (ili zbog lošeg upravljanja od strane Simpovih kadrova ili zbog eventualnog „izvlačenja“ kapitala od strane matične firme) pa je i njegov račun bio blokiran.

– Sada je neko intervenisao pa im je blokada nekako skinuta. Ali mi mali privrednici ostajemo sa problemom, jer nama državne firme ne vraćaju dugove, a država od nas traži da svoje obaveze plaćamo – kaže Krstić.

Nula minus jedan

U sredini sukoba između premijera i ministra finansija u ostavci oko Simpa, našao se kredibilitet same ideje nulte tolerancije. Kakva je to nulta tolerancija u kojoj je jedan tolerisan? To će biti pitanje i za novog ministra finansija Lazara Krstića. Ako usvoji ovaj pristup, kako je već nagovestio, to će značiti da će morati da reši i pitanje Simpa. Njegov autoritet bi tako odmah mogao da bude stavljen na probu, ali još više kredibilitet SNS-a kao partije koja ga dovodi da svojom stručnošću stabilizuje javne finansije i pokrene ekonomiju i koja je, dakle, dužna da mu obezbedi konkretnu političku podršku za taj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari