Danas počinje izvoz mlečnih proizvoda u Rusiju 1FI-Fida

Iz mlekare „Kuč kompani“ u Kragujevcu danas kreće ovogodišnji izvoz u Rusiju, gde će početi plasman kontingenata sireva tipa „feta“, kačkavalja i mlečnih namaza. Prema nedavno postignutom dogovoru sa višegodišnjim poslovnim partnerom, kompanijom „Neva milk“ (Nevskie molokoprodukti) iz Sankt Peterburga, „Kuč kompani“ će posredstvom te firme, u 2016. da izveze mlečne proizvode u vrednosti od oko 1,2 miliona evra.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Taj iznos će, najverovatnije, biti i veći, jer „Kuč“ i „Neva milk“ upravo pregovaraju o proširenju izvoznog asortimana.

U „Kuču“, međutim, očekuju i da im do kraja nedelje stigne predlog ugovora o saradnji sa još jednim ruskim veletrgovcem, lociranim u centralnoj Rusiji, koji sa svojih 25.000 trgovinskih objekata „pokriva“ Ural i daleki istok Rusije. Ugovor o poslovnoj saradnji sa tom kompanijom obezbedio bi „Kuču“ izvoz u vrednosti od dva do tri miliona evra godišnje. Plasman proizvoda kragujevačke mlekare, ukoliko prihvati predlog ugovora potencijalno novog ruskog partnera, na tržištu dalekog istoka Rusije startovao bi krajem leta.

U „Kuču“ ipak kažu da je za sada ugovoreni ovogodišnji izvoz u Rusiju, od 1,2 miliona evra, na nivou prošlogodišnjeg plasmana te kompanije na ruskom tržištu. Ističu, pritom, da je u 2015. izvoz na rusko tržište mogao da bude i znatno veći, da u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu nije došlo do pada usled međunarodnog položaja Rusije i devalvacije rublje. U većem delu 2015, naime, ruskom tržištu je iz Kragujevca isporučivano između 40 i 50 tona sireva i namaza mesečno, ali je u poslednjem tromesečju taj izvoz prepolovljen.

U kragujevačkoj kompaniji, koja je lane investirala oko 150.000 evra u instaliranje i opremanje nove linije za proizvodnju za rusko tržište, veruju da će sa „Nevom milk“ da se dogovore o proširenju izvoznog asortimana, kao i da će uskoro da potpišu ugovor o saradnji sa novim ruskim partnerom, čime bi postali jedan od najznačajnijih domaćih izvoznika mlečnih proizvoda.

– U toku je nova investicija, i to u instaliranje opreme za proizvodnju sira „Tvorog“ koji je kod nas nepoznat, ali u Rusiji ima široku primenu, od konzumiranja do industrijske prerade. Dosad smo u nabavku opreme za proizvodnju tog sira uložili oko 40.000 evra, dok će ukupna investicija da „teži“ više od 200.000 evra – kaže za naš list direktor preduzeća „Kuč kompani“ Nenad Radovac.

I druga tržišta

„Kuč“ je jedna od šest srpskih mlekara koje su sertifikovane za izvoz mlečnih proizvoda na rusko tržište. Ta firma, međutim, svoje proizvode prodaje i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Mekedoniji. Domaćem tržištu svakodnevno isporučuje oko 55 tona mleka, sireva, jogurta, kačkavalja, pavlake, kajmaka I drugih proizvoda. Dnevno od šumadijskih stočara otkupljuje i prerađuje do 60.000 litara mleka, i na tom planu u rangu je sa čuvenom nemačkom mlekarom Meggle koja u Kragujevcu, podsetimo, ima sedište i centralni pogon za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari