Posle više od tri godine koliko nije saobraćao voz od Beograda do Soluna, Železnice Srbije su najavile da će ta linija ponovo biti uspostavljena od 9. maja. Srpske železnice uspele su da sa makedonskim i grčkim kolegama dogovore ponovo uvođenje redovnog međunarodnog saobraćaja na toj relaciji, čime, kažu, ispunjavaju obećanje da će postepeno vraćati ukinute međunarodne linije.

 U promotivnom periodu koji će trajati do 10. juna, karte će biti za oko 30 odsto jeftinije, tako da će za drugi razred u jednom pravnu koštati 33,8 evra, a povratna 47,6 evra. U Železnicama dodaju da će kompozicije imati pored vagona za sedenje još i kušet i spavaća kola, kao i autovoz, a prema postojećem redu vožnje, polazak iz Beograda planiran je za 18 sati i 45 minuta, a dolazak u Solun u 11 sati i 10 minuta sledećeg dana. U povratku iz Soluna polazak voza je u 15 sati i 52 minuta, a dolazak u beogradsku železničku stanicu u pet sati i 33 minuta.

Zanimljivo je da se ranije spekulisalo kako je do ukidanja redovnog saobraćaja prema Solunu došlo posle lobiranja turističkih agencija i autosaobraćajnih preduzeća. Naime, tvrdilo se da oni glavni deo zarade od srpskih turista, kojima je Grčka jedna od popularnijih destinacija, stiču upravo na autobuskom prevozu putnika. Iz Železnica su, međutim, objasnili da je do prekida linije došlo nakon jednostrane odluke grčke železnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari