Imam veliku veru u dogovor koji smo postigli sa Imlekom i nadam se da će se u toj kompaniji držati date reči, a da li će to biti tako videćemo vrlo brzo. Ako Imlek bude prekinuo izvoz mleka, to znači da će rafovi u našim radnjama odmah biti puni – kaže za Danas ministar poljoprivrede Saša Dragin, komentarišući sporazum po kojem bi Imlek trebalo da obustavi sav svoj izvoz mleka i sve količine preusmeri na srpsko tržište, dok bi država trebalo da u program subvencija uvrsti i firme koje proizvode mleko, a ne samo individualne proizvođače kao do sada.

Međutim, direktor Imleka Slobodan Petrović, tvrdi da bi snabdevanje mleka moglo da se stabilizuje tek u oktobru tako da je pitanje u kojoj meri će ova kompanija ostati verna obećanju o potpunoj obustavi izvoza.

Prema Draginu, Ministarstvo poljoprivrede i Imlek postigli su dogovor po kojem će država rebalansom budžeta predvideti više sredstava za subvencionisanje primarne proizvodnje mleka, tako da pomoć ovog puta dobiju i pravna lica, dok će Imlek uskladiti svoje otkupne cene mleka sa cenama koje plaćaju ostali prerađivači.

Kako je istakao ministar, na „dosta dugom sastanku sa Imlekom“ na kojem je država iznela svoje argumente, predstavnici najveće mlekare u Srbiji predočili su svoje viđenje načina na koji može da se reši problem nestašice putem obustave izvoza, „što bi veoma brzo trebalo da reši problem nestašice mleka“. Imlek je pristao i da cene mleka koje plaća svojim dobavljačima usaglasi sa cenama koje plaćaju ostali prerađivači, koji daju više od Imleka.

– Mi želimo da pomognemo sektoru proizvodnje, tako da su se i premijer Srbije Mirko Cvetković i Ministarstvo ekonomije saglasili sa time da se u rebalansu budžeta nađu dodatna sredstva za subvencije, koja će omogućiti dotiranje proizvodnje svih proizvođača. Želim da napomenem da mi ne odstupamo od ranijeg stava da bi najmanji proizvođači trebalo da dobiju najviše sredstava, tako da će davanja biti usaglašena na način koji će omogućiti da najveću pomoć dobiju oni kojima je najpotrebnija. Nije isto da li neko ima 10 grla ili 1.000 jer mu sa porastom proizvodnje padaju jedinični troškovi. Neko ko ima samo deset krava ima daleko veće izdatke po litri mleka od nekog sa daleko većim brojem grla, zbog toga što veliki proizvođači hranu dobijaju jeftinije od malih, a zahvaljujući pregovaračkoj snazi i svoje mleko prodaju skuplje od njih. Zbog ekonomije obima, krupna proizvodnja je uvek jeftinija od sitne. Međutim, mi smo, s obzirom na količinu raspoloživih sredstava, pomoć mogli da rasporedimo samo na individualne proizvođače, dok ćemo sa povećanjem fonda za subvencije, moći da proširimo krug onih koji će dobiti državnu pomoć – precizirao je Dragin za Danas.

On je naglasio da na sastanku niko nije želeo da špekuliše o konkretnim ciframa, odnosno o tome kolike će biti subvencije svakoj od kategorija proizvođača i koliko će Imlek plaćati za sirovo mleko, budući da još nema rebalansa budžeta, ali je dodao da je postignut dogovor oko osnovnog principa da „sredstva dobijena od države moraju da ostanu kod proizvođača, odnosno da ona ne smeju da predstavljaju kompenzaciju za male otkupne cene mleka“. Prema Draginu, proizvođači će sa Imlekom dogovarati otkupne cene, a država je jasno stavila do znanja da stoji na njihovoj strani.

Direktor Imleka Slobodan Petrović ima drugačije viđenje dogovora sa državom od ministra poljoprivrede Saše Dragina, ističući da se „Imlek ne bavi cenovnicima drugih mlekara“ i da farmeri sami odlučuju kome će prodati svoje mleko na osnovu uslova i tretmana koji dobijaju.

– Naši farmeri sa Imlekom imaju zagarantovan plasman, redovne i pravovremene isplate. Imlek će nastaviti da preusmerava izvoz na srpsko tržište kako bi zadovoljio potrebe domaćih potrošača, a preko Dunav hrana grupe će preusmeriti značajne količine sirovog mleka sa okolnih tržišta u Srbiju gde postoji deficit. Mi smo vrlo zadovoljni što će se povećati subvencije i što će one biti date i pravnim licima – kaže naš sagovornik, dodajući da su Imlekove cene transparentne i da su na nivou okolnih zemalja, „naročito s obzirom na visok nivo kvaliteta mleka“.

 

Udruženje pravnih lica koja proizvode mleko, posle dogovora Ministarstva poljoprivrede i Imleka, povećalo zahteve

Farme traže pet dinara po litru

Beograd – Imamo najavu da će vlada prihvatitit zahtev firmi koje se bave proizvodnjom mleka da ih izjednači sa individualnim proizvođačima, pa će se tako subvencije po litru isporučenog mleka isplaćivati svim učesnicima u toj proizvodnji. Ali, mi tražimo i da subvencije umesto sadašnjih 1,5 budu najmanje pet dinara za litar, što će i dalje biti među najnižim podsticajima u okruženju, ali će nas dovesti na poziciju od pre nekoliko godina. Takođe, zahtevamo da se premira mlečnost grla jer je to odraz visine ulaganja, kao i da se dodele podsticaji za proces ukrupnjavanja farmera. Na kraju, tražićemo i da se pri Ministarstvu poljoprivrede formira sektorska grupa za mleko, u koju bi ušli predstavnici potrošača, velikih i malih proizvođača i prerađivača, i koja bi najmanje četiri puta godišnje analizirala stanje na tržištu i predlagala mere za unapređenje grane – izjavio je juče na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije Ljubiša Jovanović, predsednik Upravnog odbora nedavno formiranog Udruženja proizvođača mleka.

On je predstavio platformu za izradu operativnog programa razvoja mlekarskog sektora, nazvanu „Bela inicijativa“ u kojoj se, između ostalog, navodi da je Srbija zemlja sa najmanjom prosečnom veličinom farmi u Evropi, čak iza Albanije. Tako kod nas prosek po farmi iznosi 2,8 grla, dok je u EU 20 krava. Istovremeno, prosečna farma u EU isporučuje dnevno oko 250 litara mleka, dok u Srbiji svega 16 litara. Pri tom je kod nas svega 30 odsto mleka svrstano u prvu i ekstra klasu, a u Evropskoj uniji niži kvalitet se niti otkupljuje niti je dozvoljen za ljudsku ishranu. To mleko lošijeg kvaliteta uglavnom se plasira „od kuće do kuće“ a udeo sivog tržišta u toj proizvodnji kreće se oko 40 odsto. Osim što su oštećeni potrošači jer uzimaju namirnicu koja nije prošla sistem kontrole, štetu trpi i država zbog nenaplaćenog poreza. Ukoliko se tome doda i da je stočni fond poslednjih godina permanentno smanjivan, jasni su uzroci sadašnjeg stanja na tržištu, rečeno je, između ostalog na skupu. M. N. Stevanović

Isporuka ulja iz rezervi počinje danas

Ministarstvo trgovine najavilo je da će od danas početi da se isporučuje rafinisano suncokretovo ulje iz robnih rezervi. U maloprodajnim objektima naći će se proizvodi većine proizvođača, koji moraju biti vidno obeleženi kao „ulje iz robnih rezervi“, i to po maloprodajnoj ceni do 119 dinara po litru, sa obračunatim PDV, trgovinskom maržom i drugim troškovima, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari