Radnici Šumadije DES, kragujevačkog preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koje već danima štrajkuju tražeći isplatu godinu dana zaostalih zarada, samo su jedni u nizu oštećenih radnika koji bez plata rade u ovakvim firmama, osnovanim i finansijski podržanim od države u cilju rehabilitacije hendikepiranih lica.

Od ukupno 43 ovakva specijalna preduzeća u Srbiji, u kojima radi 1.560 invalida, njih 17 je prošlu godinu završilo u minusu, a veći broj takvih firmi posluje na samoj ivici profitabilnosti, sa godišnjim zaradama koje variraju od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara. Kako je došlo do toga da u DES Šumadija invalidi čak 12 meseci ne dobiju platu, u resornom ministarstvu rada nisu imali odgovor, iako je ova firma potpuno u državnom vlasništvu. Dobra vest bi ipak mogla da bude to što je izmenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom, od ovog meseca promenjen način na koji država pomaže preduzeća za zapošljavanje invalida, pa će im ubuduće unapred uplaćivati novac za plate radnicima, dok su do sada firme prvo morale da isplate zarade, a onda da traže refundaciju tih troškova od države.

Tako se i desilo da radnici DES Šumadija ostanu bez svojih plata, jer ovo propalo državno preduzeće nije imalo novca da im isplati zarade, pa nije moglo ni da traži refundaciju tih izdataka od ministarstva. U samom ministarstvu očigledno nikom nije bilo neobično niti je pobudilo ikakvu pozornost to što državno preduzeće svojim zaposlenim invalidima godinu dana ne daje plate.

Prema evidenciji Ministarstva rada, Šumadija je tokom 2010. ostvarila pravo na refundaciju 17,8 miliona dinara na ime plata za radnike, u 2011. 17,3 miliona, a u 2012. drastično manje, samo 10,3 miliona. Ove godine, do maja, Šumadija je stekla pravo na refundaciju pet miliona dinara.

„Poslednja isplata za zarade izvršena je 8. maja, po zahtevu od 5. aprila za isplatu dela zarade za septembar 2012. godine. Ovo preduzeće u međuvremenu, nakon 5. aprila, nije dostavljalo nove zahteve“, kažu u Ministarstvu rada za Danas.

Prema izmenama zakona koje su na snagu stupile 16. aprila ove godine, preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom imaju pravo na subvenciju zarade sa pripadajućim doprinosima u visini do 75 odsto ukupnih troškova, „ali ne više od 50 odsto prosečne zarade u Republici Srbiji. Pošto će se od sada ovaj novac isplaćivati unapred, u Ministarstvu dodaju da ovakve „izmene zakona predstavljaju dodatnu podršku preduzećima i olakšavaju njihovo poslovanje“.

U Ministarstvu tvrde da nijednom preduzeću za zapošljavanje invalida ne duguju novac i da „im kontinuirano vrši isplatu“ dela novca za zarade. S druge strane, zaposleni u ovakvim firmama tvrde da im Ministarstvo na ime refundacije duguje i po šest plata.

„Preduzećima se takođe obezbeđuju na godišnjem nivou sredstva za poboljšanje uslova rada, unapređenje proizvodnih programa, uvođenje standarda, poboljšanje kvaliteta proizvoda i usluga, prilagođavanje radnih mesta i slično. Na ovaj način finansijska podrška poslovanju ovih preduzeća u 2012. godini iznosila je ukupno 984,13 miliona dinara“, kažu u Ministarstvu.

U 43 ovakva specijalna preduzeća, radi ukupno 2.607 ljudi, među kojima nisu svi invalidi. Kako kažu u Ministarstvu, za 23 ovakve firme okončan je postupak utvrđivanja udela državne imovine u sredstvima kojima raspolaže preduzeće, 11 firmi je u privatnoj svojini, dok su ostala preduzeća u postupku rešavanja statusa, odnosno „u postupku podržavljenja“.

Predsednica Sindikata u Šumadiji DES Milka Milovanović, koja je i lider Sindikata invalidnih preduzeća i organizacija Srbije (SIPOS) obnovila je, na prekjučerašnjem sastanku u Ministarstvu rada prošlogodišnju inicijativu SIPOS-a da firme za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koje su u stopostotnom državnom vlasništvu, dobiju status socijalnih preduzeća.

– Položaj tih preduzeća i zaposlenih u njima bio bi znatno povoljniji, jer bi država imala obavezu da više vodi računa o invalidnim radnicima, a koji, pošto su radno angažovani i privređuju, ne bi imali status socijalno ugroženih. Firme koje dobiju status socijalnih preduzeća morale bi, s druge strane, da u ukupnom broju zaposlenih, umesto dosadašnjih 50 imaju 60 odsto invalida, čime bi se doprinelo bržem i efikasnijem zapošljavanju osoba sa invaliditetom – kaže Milka Milovanović.

Prema njenim rečima, država preduzećima za zapošljavanje invalida u proseku duguje po šest refundacija, koje invalidi dobijaju kao deo mesečnih prinadležnosti.

Najbolji i najgori

Prema podacima iz finansijskih izveštaja, među preduzećima za zapošljavanje invalida, najlošije rezultate prošle godine ostvarili su Šamot servis (-61 milion dinara), Željezničar (-60,6 miliona), Elka (-58,3), DES Beograd (-35,5) i Želvoz (-33,7 miliona). S druge strane, najbolje su poslovali Stil, Zrenjanin (27,6 miliona), DES Subotica (13,8), Metaloplastika (12,8), Čikoš štampa (10,5) i Siloin (9,8 miliona).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari