Sindikalci GSP “Beograd” blokirali saobraćaj u ulici Kraljice Marije 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Više desetina pripadnika sindikata “Centar”, “Sloga” i “Pravda” Gradskog saobraćajnog preduzeća “Beograd” protestovalo je danas ispred zgrade Gradske uprave u Beogradu i na kratko zaustavilo saobraćaj u ulici Kraljice Marije zbog odluke nadležnih da se pokrene projekat javno-privatnog partnerstva, kojim bi se sve linije poteza “100” I 700” ustupile privatnom prevozniku.

Sindikalci smatraju da bi to za posledicu imalo smanjenje voznog parka GSP “Beograd” te su se zbog toga, ali i drugih razloga, oko 14 i 30 časova okupili ispred sedišta Sekretarijata za javni prevoz kako bi zatražili razgovor sa nadležnima.

Kako za Danas ističe Ivan Banković, predsednik sindikata “Centar GSP Beograd” niko od predstavnika tog Sekretarijata ih nije primio te su oni svoje zahteve predali na pisarnici.

– Prvi zahtev je da se odluka o javno-privatnom partnerstvu koja podrazumeva predaju prigradskih linija u ruke privatnika, odnosno da GSP “Beograd” više ne saobraća na tim relacijama odmah poništi. Druga je da nijedan pogon preduzeća ne bude ukinut. Zahtevamo i da Saobraćajni fakultet u Beogradu izradi studiju o opravdanosti dodele granskih linija privatnim prevoznicima kao i održiv plan javnih nabavki vozila za GSP “Beograd”. Očekujemo da nas predstavnici gradske vlasti pozovu na razgovore u vezi ove teme. Ukoliko to pak ne bude slučaj u petak u 6 sati ujutro u znak protesta ćemo blokirati jedan od pogona GSP “Beograd”, tačnije onaj u Zemunu koji bi u slučaju uvođenja javno-privatnog partnerstva bio zatvoren – navodi naš sagovornik.

Sindikalci u protestu ističu da bi prepuštanje prigradskih linija privatnicima uslovilo smanjenje voznog parka GSP “Beograd” za 133 autobusa i neminovno ukidanje jednog od pogona preduzeća.

Oni naime smatraju da bi se na taj način favorizovale privatne firme u sektoru javnog prevoza u Beogradu a da bi GSP ostao bez više milijardi dinara prihoda.

Nakon što niko od nadležnih u Sekretarijatu za javni prevoz nije hteo da ih primi okupljeni sindikalci su simbolično na 15 minuta blokirali saobraćaj u ulici Kraljice Marije.

Inače, na današnjem protestnom skupu su primećeni i predstavnici Zeleno levog fronta kao i Političke platforme – Solidarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari