Poreska uprava gotovo da nije morala ni da objavljuje poslednji spisak od 500 najvećih poreskih dužnika jer je lista skoro identična kao i prethodna, samo su dugovi firmi nešto veći. Tako se u samom vrhu, sa 7,4 milijarde neizmirenih obaveza prema državi nalazi kragujevačka Zastava oružje.

 Daleko iza je drugoplasirani, takođe, iz tog sektora, Krušik iz Valjeva sa dugom od od 2,5 milijardi, a sledi sa dve milijarde obaveza Namenska iz Trstenika. Sva tri preduzeća su u državnom vlasništvu i rade u sektoru odbrambene industrije, proizvode i imaju čak velike izvozne poslove. Kompanija Borba a.d je četvrta na spisku sa 1,8 milijardi dinara duga, a gotovo upola manje ima Luka Beograd, oko 950 miliona.

Od poznatijih firmi na listi Poreske uprave ponovo se našla i Mera invest, čiji je vlasnik preko svoje kiparske firme Marko Mišković, zatim nekoliko preduzeća iz grupe Farmakom Miroslava Bogićevića, mlekara, proizvodnja akumulatora, rudnici i topionica, čiji zbirni dug premašuje milijardu i po dinara. Visko su rangirana i potraživanja od Fudbalskog kluba „Crvena Zvezda“ (oko 460 miliona dinara), Pink Internacional i Montera (sa po 410 miliona), a više od 300 miliona država potražuje i od Vujića iz Valjeva i poslovnog sistema AMSS. Više od 200 miliona dinara duga prema evidenciji Poreske uprave imaju i Zekstra Dragana Đurića, Kompanija Novosti, Javno gradsko saobraćajno preduzeće iz Novog Sada, Vojvodinaput i „Milan Blagojević“ iz Lučana…

Iako se svi nalaze na spisku aktivnih preduzeća, država će teško uspeti da naplati svoja potraživanja, bar u dogledno vreme, jer se mnoge firme nalaze u takozvanom „dirigovanom stečaju“. To znači da one imaju saglasnost poverilaca na unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), jer su njihovi poverioci, a među njima i država, odnosno Poreska uprava, prihvatili da sačekaju sa naplatom dok one ne stanu na noge. Dok se nalaze u reorganizaciji, prinudna naplata nije moguća, što je pozicija koju imaju i preduzeća u procesu privatizacije ili restrukturiranja, sa druge liste dužnika. Na njoj se u vrhu, sa 5,6 milijardi nalazi kragujevačka Zastava automobili, a prati je Simpo iz Vranja, koji je već tri puta pripremao dogovorenu konverziju duga u državno vlasništvo, ali vlast nikako da tu proceduru okonča.

Sa ove liste više od dve milijarde duga imaju Mostogradnja, „14. oktobar“ iz Kruševca, Jagodinska pivara, pribojski FAP, IMR, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, Želvoz, IMT…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari