Donošenje zakona o poreklu imovine je neophodan potez koji će doprineti fiskalnoj konsolidaciji i pospešiti primenu reformskih mera koje se sprovode – kaže za Danas ekonomista Miladin Kovačević, komentarišući najave da će taj zakonski akt biti u skupštinskoj proceduri do kraja septembra.

Naš sagovornik ističe da je taj zakon trebalo doneti još ranije.

– Definitivno je da se kasni sa tim procesom. Zakon o poreklu imovine je trebalo da bude donet još u periodu sprovođenja privatizacije, dakle između 2002. i 2008. godine. Nažalost do toga nije došlo, što je svakako propust, ali kako se kaže, „bolje ikad nego nikad“. Sada je njegov cilj da konsoliduje fiskalne mere koje se sprovode. Čitav poreski sistem će ići u pravcu povećanja poreza na imovinu i rentu i stimulisaće investicije u industriju umesto u nekretnine – naglašava Kovačević.

On dodaje da je zakon o poreklu imovine dobra mera, ali ne i dovoljna.

– Taj zakonski akt je samo jedan od koraka koje treba preduzeti u sklopu reformskih mera. Zajedno sa drugim reformskim merama koje se preduzimaju može ostvariti pozitivne rezultate – navodi Kovačević.

Podsećanja radi, premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će se predlog zakon o poreklu imovine do kraja septembra naći u skupštinskoj proceduri, a da će njegov nacrt biti završen u prvoj polovini tog meseca. Vučić je istakao da „svi moraju da budu pravilno oporezovani u skladu sa onim što imaju i da će bogataši morati da objasne odakle im to, ukoliko njihova prijavljena primanja za oporezivanje nisu u skladu sa imovinom“. Takođe, ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je Srbiji potreban dobar zakon o poreklu imovine koji mora da ima sve neophodne uslove za efikasnu i potpunu primenu, i da će ministarstvo kome je na čelu staviti svoje resurse na raspolaganje za izradu takvog zakona. Prema njegovim rečima, upravo sprovođenjem Strategije istraga finansijskog kriminala, kojim se reformiše rad javnog tužilaštva, stvaraju se osnovni preduslovi za donošenje takvog zakona. Najavu skorog usvajanja tog zakona podržao je Bratislav Jugović, potpredsednik Pokreta socijalista, rekavši da je reč o najneophodnijem zakonu za ozdravljenje Srbije koji će doprineti da sa političke scene nestanu svi koji su bavljenje politikom koristili za stvaranje privilegija i koji su kroz privilegije i uticaj sticali lično bogatstvo na račun naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari