Izgradnja zdravstvene ustanove Kamenica 2 juče je bila tema dve konferencije za novinare sa kojih su naprednjaci demokrate prozvali zbog visokih troškova u izgradnji zdravstvene ustanove Kamenica 2 u Sremskoj Kamenici, a demokrate na to uzvratili najavom krivičnih prijava protiv čelnika SNS.

Potpredsednik novosadskog Gradskog odbora SNS Aleksandar Milovančev, inače bivši direktor Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, u čijem sklopu bi trebalo da radi i novi objekat, optužio je Vladu Vojvodine, sa Bojanom Pajtićem na čelu, za malverzacije tokom gradnje. On je naveo da u prvobitnoj studiji opravdanosti dogradnje iz 2008. godine, koju je izradio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, stoji da troškovi izgradnje objekta iznose 5,4 miliona evra, a troškovi ugradnje opreme 10,7 miliona evra.

– Na sajtu Vlade Pokrajine možete pročitati da je Pajtić u februaru 2008. rekao da će „Kamenica 2“ koštati 1,64 milijarde dinara, odnosno prema tadašnjem kursu 20 miliona evra, što je za oko četiri miliona evra više od iznosa koji je naveden u studiji opravdanosti. Tri meseca kasnije Pajtić je obišao gradilište, a na sajtu Vlade o tome piše da procenjena vrednost radova iznosi 22 miliona evra. Za tri meseca vrednost investicije je porasla za dva miliona evra – naglasio je Milovančev.

On je zapitao „gde su otišli ti silni milioni, a objekat nije finalizovan“ i optužio pokrajinskog predsednika Vlade Bojana Pajtića za dugogodišnju neodgovornost i zloupotrebu. On je podsetio da je, dok je bio direktor te zdravstvene ustanove, zbog evidentnog nedostatka kapaciteta za lečenje obolelih od karcinoma zajedno sa saradnicima predložio izgradnju novog objekta koji je trebalo da proradi najkasnije do 2010. godine. Takođe, Milovančev je najavio nove podatke u vezi sa navodnim malverzacijama pokrajinske vlade.

Međutim, na drugoj konferenciji koja je organizovana u sedištu pokrajinske vlade najavljeno da će zbog iznetih tvrdnji protiv Milovančeva Fond za kapitalna ulaganja podneti krivičnu prijavu kao i da će to isto učiniti i Bojan Pajtić. Sadašnji vršilac dužnosti direktora u Fondu Nebojša Malenković kaže da se Milovančev poslužio „zloupotrebom kako bi stekao jeftine političke poene“ i zbog značaja tog objekta ponudio je javnosti na uvid kompletnu dokumentaciju od 23 registratora, koja obuhvata finansijske i građevinske detalje u vezi sa izgradnjom ovog objekta.

– Javnosti predočavamo dokument kojim je započela realizacija objekta Kamenica 2, gde je procenjena vrednost čitave investicije 22 miliona evra i čiji je potpisnik upravo Aleksandar Milovančev, inače, jedan od inicijatora izgradnje ovog projekta. Na osnovu tog proračuna, za izgradnju objekta bilo je predviđeno 9,8 miliona evra, a ukupna vrednost medicinske opreme procenjena je na 12,65 miliona evra, što se slaže sa cifrom u trenutku kada se apliciralo. Kako je moguće da stigne dokument, da se ugovori posao, a onda se nakon sedam godina shvati da je nešto moglo biti jeftinije – rekao je Malenković i naglasio da Fond za kapitalna ulaganja nije imao uvid u elaborat za izgradnju, koji je prvi put predstavljen na konferenciji SNS-a.

On je posebno insistirao na potpisniku inicijalnog dokumenta, ali i na činjenici da je „Vlada Vojvodine uspela da dođe do završenog objekta, kojem predstoji samo i isključivo opremanje“.

– Prepustimo organima koji su nadležni da urade svoj posao do kraja. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić „pogrešio“ je jedino u situaciji kada je verovao da će sredstva koja su namenjena Pokrajini stići očekivanom dinamikom iz budžeta Republike. Ali, Fond za kapitalna ulaganja opredelio je 1,3 milijarde dinara za građevinske radove na ovom objektu, a uspeli smo da ih ugovorimo na 1, 2 milijarde. Do danas je utrošeno preko 900 miliona dinara i pristižu nove situacije koje servisiramo, pa ne mogu da saopštim tačnu cifru – precizirao je Malenković i najavio da bi u aprilu 2014. godine novoizgrađeni objekat mogao biti pušten u rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari