Spisak stvari koje će umesto osam odsto ubuduće biti oporezovane po stopi od 20 odsto još nije kompletiran, kažu u Ministarstvu finansija, tako da je zasad jedino sigurno da će ova mera Vlade „potkačiti“ hotelske usluge i IT opremu.

 Ni u jednom od ova dva sektora nisu zadovoljni ovakvom odlukom vlasti jer se ona, kada je u pitanju IT, kosi sa dosadašnjim planovima države da subvencioniše i pomogne na sve načine razvoj oblasti koja se pokazala kao najbrže rastuća poslednjih godina. Prema prvim procenama, država bi ovom merom uštedela ne više od osam miliona evra. IT stručnjaci smatraju da će podizanje stope PDV-a na 20 odsto dovesti do pada tržišta, jer će cene, ionako skupe robe, dodatno poskupeti. Naravno, poskupljenje će osim trgovce, pogoditi direktno i građane.

Direktor Tehnomanije Slobodan Šijan kaže za Danas da će povećanje PDV-a na 20 odsto smanjiti prodaju koja je ionako u poslednjih šest meseci u opadanju.

– IT oprema je i inače skupa, a neke kategorije poput laptop i tablet računara su roba koja brzo zastareva tehnološki i zato se prodaje uz jako male marže, koje iznose oko pet do sedam odsto, koje nisu dovoljne da pokriju ni osnovne troškove. Zato u okviru naših marži nema ni malo prostora, pa će doći do poskupljenja bukvalno za iznos povećanja PDV-a – ističe Šijan.

On napominje kako su se oni trudili da stimulišu prodaju, koja je inače slabija u poslednje vreme, i to različitim poklonima.

– Ova mera neće doneti više novca državnoj kasi, jer će planirani dobitak biti anuliran smanjenjem prodaje do koje će sigurno doći. Veći efekat bi bio postignut da je PDV smanjen i time povećan promet – istakao je Šijan.

Podizanje PDV-a pogodiće i slabo razvijeni turizam jer će hotelske usluge morati da poskupe, što svakako neće biti dobra reklama za Srbiju.

U Poslovnom udruženju hotelsko ugostiteljske privrede HORES napominju da povećanje PDV-a ne bi doprinelo prihodu budžeta, već smanjenju na duži rok. Predsednik skupštine HORES-a Toma Momirović rekao je juče na sednici odbora ove organizacije da bi takva mera oterala veliki deo hotela u sivu zonu, jer bi cene hotelskih usluga postale nekonkurentne na tržištu. On je istakao kako HORES podržava mere Vlade zbog ekonomske situacije u Srbiji, ali da oporezivanje u hotelskoj industriji ne bi trebalo da prelazi 10 odsto, kako je to predviđeno propisima EU.

U HORES-u kažu da nijedan posao danas ne može da podnese da bude dodatno oporezovan sa 12 odsto od ukupnih prihoda, a naročito hotelijerstvo koje traži velike inicijalne investicije, a koje se obično finansiraju iz kredita. Hotelijeri su složni u tome da će ova mera dovesti veliki broj hotela pred zatvaranje, što znači i otpuštanje radnika, ali i da će zaustaviti investiciji, i uticati na smanjenje broja stranih turista u Srbiju.

PDV u regionu

U Hrvatskoj stopa PDV-a na hotelske usluge iznosi 10 odsto, u Sloveniji je 9,5 odsto, Crnoj Gori 7, Bugarskoj 9, Francuskoj i Nemačkoj po 7 odsto, u Grčkoj 6,5 odsto, Makedoniji 5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari