Na hiljade radnika kragujevačke Grupe Zastava vozila, trsteničke Prve petoletke, Kablova iz Jagodine, kruševačkog 14. oktobra, IMT i IMR-a iz Beograda, čačanske Fabrike reznog alata i drugih preduzeća domaćeg metalskog kompleksa širom Srbije koja su, nakon izlaska iz postupka restrukturiranja, pod sistemom jednogodišnje zaštite od poverilaca, ili je za njihovu privatizaciju raspisan javni poziv, od početka trećeg ovogodišnjeg kvartala, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, nema pravo na lečenje, gotovo svi već mesecima ne primaju plate, dok većini nije povezan radni staž.

Dodatna nevolja je što, prema informacijama Sindikata metalaca, zdravstvene knjižice radnicima ovih fabrika neće biti overene ni tokom narednog meseca, a kako i dalje ne mogu da računaju na isplatu ni zaostalih, ni tekućih zarada, to je sasvim izvesno da će bez prava na lečenje dočekati i jesen.

Sindikat Zastave kamiona, u kojoj sudski izvršitelji uveliko popisuju i plene pokretnu imovinu (mašine, opremu i poluproizvode), čijom rasprodajom treba da budu isplaćeni dugovi bivšim i sadašnjim radnicima te fabrike (podneli čak 1.500 tužbi tražeći zaostale zarade), i čijih preostalih 242 radnika već mesecima ne prima plate, obratio se predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, tražeći od njega da reaguje i pomogne u rešavanju radno-egzistencijalne agonije kragujevačkih kamiondžija i ostalih srpskih metalaca.

Predsednik Sindikata metalaca centralne Srbije Goran Milić juče za naš list rekao da su radnici u domaćem metalskom kompleksu u totalnom beznađu, za šta je najodgovornija država. Sindikat kojem je na čelu čeka stav rukovodstva Samostalnog sindikata Srbije, kako bi mogao da pokrene konkretne aktivnosti, jer je situacija, tvrdi, sve dramatičnija. U prilog rečenoj tvrdnji navodi da nekolicina Zastavinih radnika, nakon urgentne bolničke hospitalizacije, ne može da dobije otpusne liste, pošto nemaju overene zdravstvene knjižice, ali ni novac da plate lečenje.

– Država je spora i bezidejna i ne zna šta će sa privredom, čije se propadanje nastavlja, bez obzira na promene vlasti. Nijedna srpska vlada u poslednjih 20-ak godina nije ponudila konkretno rešenje za prevazilaženje privredne krize, kojom je najviše pogođen metalski kompleks, kao njen najznačajniji deo, smatra Milić, naglašavajući da najveću cenu nepostojanju strategije privrednog razvoja zemlje plaćaju radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari