Komentari: 5
Ostavite komentar
Ocena: 1.22
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Krstić postao partner u Mekinsiju
03/02/2016 19:15

Bivši ministar finansija u prvoj Vučićevoj Vladi vratio se u matičnu firmu ali na višu poziciju

Krstić postao partner u Mekinsiju

* Iz globalne konsultantske kuće Mekinsi na državne funkcije u Srbiji došli su i Božidar Đelić i Radovan Jelašić

Autor: A. Milošević

Bivši ministar finansija Srbije Lazar Krstić postao je partner u globalnoj konsultantskoj firmi Mekinsi u kojoj je radio i pre dolaska u Srbiju. Krstić se tako, posle manje od godinu dana u Nemanjinoj 11, vratio u matičnu kuću, samo na znatno bolje mesto.

Generalni direktor Mekinsija Dominik Barton objavio je prošlog decembra da je firma u 2015. izabrala 227 novih partnera, među kojima je i Krstić, koji je sada stacioniran u Ženevi. Linkedin profil najmlađeg ministra finansija kojeg je Srbija imala, međutim, pokazuje da je on za partnera izabran još u januaru 2015. Budući da je Krstić u Srbiji podneo ostavku u julu 2014, te da je neko vreme posle toga ostao u Srbiji, jasno je da se u Mekinsi vratio direktno na višu poziciju. Od 227 novih partnera, samo 25 njih je, poput bivšeg ministra, došlo sa pozicije izvan Mekinsija.

Pre kratkog mandata u kabinetu premijera Aleksandra Vučića, Krstić je u Mekinsiju bio na poziciji "Associate Principal", to jest na jednom stepeniku ispod sadašnje funkcije. To je, ipak, veliki stepenik, jer je, barem sudeći po dostupnoj biografiji, Krstić na tom položaju proveo više od pet godina. Sa 31 godinom on sada ima samo još jedan stepenik na koji može da se popne u svojstvu konsultanta u Mekinsiju, a to je direktorski rang. Prema izveštajima vodećih svetskih medija, direktori u Mekinsiju zarađuju od jedan do tri miliona dolara godišnje, dok "principali" (partnerski nivo na kojem je Krstić) uglavnom imaju bar pola miliona dolara.

Krstić je posle 11 meseci u Srbiji podneo ostavku, ocenivši da "premijer ima meko srce".

Krstić nije jedini koji je na visoku funkciju u Srbiji dospeo direktno iz Mekinsija, i koji je posle te funkcije napredovao u inostranstvu. Pre njega tim putem su prošli još i Božidar Đelić, koji je ovde takođe bio ministar finansija, i Radovan Jelašić, bivši guverner Narodne banke.

Đelić je 2001. postao ministar finansija i ekonomije, došavši sa partnerske pozicije u Mekinsiju, da bi 2005. prešao na funkciju direktora za istočnu Evropu u Kredi agrikol banci. Zatim se vratio u politički život Srbije kao potpredsednik Vlade, a onda se opet našao u Francuskoj, gde je od 2014. direktor u investicionoj banci Lazar.

Jelašić je prvo radio u Dojče banci kao regionalni menadžer za istočnu Evropu, a zatim prešao u Mekinsi, odakle je direktno imenovan za viceguvernera NBS. Nakon decenije u Srbiji, od čega šest godina na čelu NBS, Jelašić 2010. podnosi ostavku, a nedugo zatim postaje direktor Erste banke u Mađarskoj, što je funkcija koju i danas obavlja.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (5)

VSVS | 04/02/2016 13:34

Broj preporuka: 13 Preporuči Predloži za brisanje

Posle procitanog teksta tesko mi je bilo da donesem zakljucak o cemu se radi kada su u pitanju nasi bivssi ministri finansija, Djelic i Krastic kao i guverner Jelasic.Ili smo mi neuke neznalice koje nisu u stanju da prepoznaju izrazito kvalitetne ljude, jer smo su trojcu na neki nacin oterali, a oni posle toga napredeovali u svetski poznatim finansiskim organizacijama, ili su mozda ovde bili angazovani po zadatku, nakon cega su posle obavljanja istog biuli nagradjeni.No bilo kako da je,jedno je jasno, nasi predsednici vlada koji su ih angazovali, nisu bili ni blizu nivoa znanja
koji su doticni posedovali. Ne verujem, da bi ti isti ljudi svi do jednog napredovali u takvim prestiznim kucama i na takve polozaje.Znaci da samo sa nasim kriterijumima i znanjem svakako daleko ispod potrebnog ma sta da je u pitanju, loasa procena ili lose procenjene namere doticner gospode.

mujcinovic salihmujcinovic salih | 04/02/2016 11:10

Broj preporuka: 6 Preporuči Predloži za brisanje

Za razliku od mnogih u srpskoj vladi gospodin Krstic ima zanimanje i vratio se tamo gde pripada!Jes` da nije doktor...

milkamilka | 04/02/2016 11:18

Broj preporuka: 6 Preporuči Predloži za brisanje

Nazalost samo u Srbiji nisu valjali.

TroyTroy | 04/02/2016 10:38

Broj preporuka: -10 Preporuči Predloži za brisanje

Krstic se ovde pokazao kao neznalica i sarlatan. Nije imao nikakav autoritet a njegovo ministarstvo vodio je Vucic. Ko je proveo malo vremena u svetu konsaltinga, zna da, medju tim svetom ima briljantnih ljudi, ali da su oni vecinom prodavci magle. Zapravo, oni briljantni su izuzeci.

Дуле@VSДуле@VS | 04/02/2016 14:38

Broj preporuka: -13 Preporuči Predloži za brisanje

Наравно да се ради о (ситним) службеницима западних центара моћи који су послати овде да ураде оно што НАТОве бомбе нису успеле. Шта сте друго и очекивали после пуча из 2000. године?