Informacije da Srpska napredna stranka, odnosno njen prvi čovek Aleksandar Vučić, ozbiljno razmišljaju o smeni generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića potpuno su tačne, saznaje Danas u izvorima bliskim Vladi Srbije.






Kako objašnjava naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman, razlog što Obradović već dosad nije smenjen jeste taj što SNS nema odgovarajuće kadrove u svom članstvu i unutar EPS-a koji bi mogli da ga zamene. Sa druge strane, naprednjacima ne pada na pamet da tu funkciju prepuste koalicionim partnerima iz Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije. Zbog toga vrh SNS užurbano traži rešenje među kadrovima koji nisu u članstvu stranke, ali uživaju njenu podršku ili su joj bliski.

– Kako stvari sada stoje, odlazak Obradovića je veoma izvestan. U igri za njegovog naslednika su dva imena. Jedan od kandidata je Dragoljub Laković, posebni savetnik u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i nekadašnji direktor Površinskih kopova „Kostolac“. Drugo ime u opticaju je Zoran Rajović, direktor Elektrodistribucije Beograd. On je na to mesto došao sa funkcije zamenika direktora Elektrokosmeta – navodi naš sagovornik.

Prema „čaršijskim“ pričama, Lakovića podržava crnogorski, dok Rajović uživa poverenje kosovskog lobija u EPS-u (za ovaj drugi se tvrdi da je veoma jak unutar preduzeća).

– Kao kadar SNS, Obradović je u EPS doveden da popravi imidž preduzeća koje je zatekao u teškoj finansijskoj situaciji, što je i sam svojevremeno izjavio. Ali, otkako je došao, nije uradio apsolutno ništa. Sada mu se posebno zamera što je na određena mesta dovodio nestručne kadrove. Ruku na srce, te kadrove nije birao on, već mu ih je nametala stranka. Po svemu sudeći, Obradović će postati „kolateralna šteta“ odluke SNS-a da kažnjava sopstvene kadrove koji ne obavljaju posao na adekvatan način. Neće biti ni prvi ni poslednji direktor javnog preduzeća koji je doživeo takvu sudbinu – navodi naš izvor blizak Vladi Srbije.

Aleksandar Obradović je na mesto generalnog direktora Elektroprivrede Srbije postavljen u septembru prošle godine. Kada je svojevremeno zatražio da Vlada Srbije da saglasnost EPS-u za kredit od 300 miliona evra, izazvao je kratkotrajni „tihi rat“ na relaciji poslovodstvo – Upravni odbor (na čijem čelu je kadar SPS Aca Marković), pa je nekoliko dana po medijima bilo polemike da li je to zaduživanje potrebno ili ne. Stiče se utisak da je u međuvremenu Obradović vezano za tu ideju izgubio i podršku sopstvene stranke i naprednjačkog dela Vlade, a neki sumnjaju da je nije imao ni od samog početka. Bilo kako bilo, priče o kreditu za razvojne programe u EPS-u zatihnule su vrlo brzo.

Prema tvrdnji analitičara, o smenama direktora iz redova naprednjaka odluku donosi njihov predsednik Aleksandar Vučić, a prema izvorima iz Vlade, upravo broj jedan na listi za smenu je Aleksandar Obradović. Najviše mu se, pored zahteva da se EPS zaduži, zamera i zapošljavanje Dragane Milošević, bivše igračice „Granda“, učesnice rijalitija „Farma“ i nekadašnje devojke pevača Nemanje Stevanovića. U greh mu se dodaje i ujdurma oko tendera za nabavku novogodišnjih paketića za decu zaposlenih u EPS-u. Naime, na tom tenderu je pobedila firma estradnog menadžera Zorana Bašanovića iako su još četiri firme imale istu ponudu. To je uzrokovalo propast tendera, pa su deca radnika EPS-a ostala bez novogodišnjih paketića. Inače, dok je bio direktor predstavništva Čez-a u Srbiji, protiv Obradovića je pokrenuta prekršajna prijava, jer prema izveštaju Poreske uprave ta kompanija nije platila PDV zbog čega joj je naplaćena kamata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari