BIRODI: Vučić u izbornoj kampanji nastavio da krši međunarodne standarde, Ustav i zakone Srbije 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, tokom intervjua, tri četvrtine vremena govorio kao nenajavljeni nosilac liste za izbore u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku i time postupio suprotno međunarodnim standardima i Ustavu Srbije.

Kako BIRODI navodi u saopštenju, Vučić je na taj način postupio suprotno Deklaraciji iz Kopenhagena iz 1990. godine u kojoj se zahteva razdvajanje javne i partijske funkcije, preporukama Posmatračke misije ODIHR o parlamentarnim izborima iz 2023. godine koja ima zadatak da spreči funkcionersku kampanju i suprotno Ustavu Srbije u kom se kaže da „predsednik Republike izražava državno jedinstvo Srbije“.

Dodaje se da je prekršio i Zakon o predsedniku Srbije u kome stoji da „predsednik Republike izražava državno jedinstvo Srbije“, kao i Zakon o sprečavanju korupcije član 40, koji „reguliše oblast sukoba interesa i integritet javnih funkcionera, a u kojem se između ostalog insistira na tome da je javni funkcioner dužan da javni interes ne podredi privatnom, u ovom slučaju partijskom, dajući podršku političkoj strani čiji je član, suprotno svojim Ustavnim i zakonskim pravima i obavezama.“

„U intervjuu, koji je trajao uključujući i najavnu špicu 63 minuta, na temu UN rezolucije o Srebrenici potrošena je jedna četvrina vremena, dok je tri četvrtine vremena bilo posvećeno lokalnim izborima i promociji uspeha vlasti“, naveo je BIRODI.

Ocenio je i da je voditeljka intervjua u svojim pitanjima, komentarima, sadržajem emitovanih priloga i prikazanim grafikonima uticala da gost i lista za lokalne izbore kojoj je gost pozajmio ime budu pozitivno ili izrazito pozitivno predstavljeni, a opozicione izborne liste na lokalnim izborima budu negativno ili izrazito negativno predstavljene.

Zbog navedenog, BIRODI je pozvao Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da utvrdi da li je tokom intervjua predsednika Srbije došlo do kršenja Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti medijskih usluga i Pravilnika o načinu izvršavanja obaveza pružalaca medijskih usluga tokom izborne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari