U slučaju da tenderi za izgradnju termoelektrana ponovo budu odloženi Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku predložiće novi model za njihovu gradnju. Reč je o tenderima za pronalaženje strateških partnera za gradnju Termoelektrane Kolubara B sa dva bloka po 300 megavata i termoelektrane Nikola Tesla B3 snage 700 megavata – rekao je na jučerašnjoj konferenciji „Mogućnosti za energetski biznis u regionu Balkana“ u organizaciji Ekonomist medija grupe Dušan Mrakić, državni sekretar za energetiku Srbije.


Novi model realizacije tih projekata bio bi sličan angažmanu sa Kinezima za investiciju u Termoelektrani Kostolac. To bi podrazumevalo da Elektroprivreda Srbije uzme povoljan kredit koji bi se kasnije isplatio prodajom struje. Mrakić je istakao da se neće menjati strateško opredeljenje Vlade Srbije da EPS ostane u državnom vlasništvu. On je dodao da bi novi zakon o energetici trebalo da bude u skupštinskoj proceduri za dva meseca. Tim zakonom predviđeno je da cenu struje i gasa od 1. januara 2012. određuje Agencija za energetiku a da se od 2015. potpuno liberalizuje tržište struje.

– Ministarstvo životne sredine je protiv gradnje nuklearnih elektrana u situaciji kada se u Srbiji ne koriste svi obnovljivi izvori energije. Naša zemlja ima potencijal u obnovljivim izvorima energije ekvivalentan 4,1 milion tona nafte godišnje. Potrošnja Srbije je na nivou od tri miliona tona – izjavio je Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

On je naglasio da je najveći potencijal za korišćenje biomase, energije vetra, hidropotencijala i solarne energije. „Do kraja mandata Vlade Srbije biće ispunjen cilj da se u „zelenoj“ ekonomiji zaposli 10.000 ljudi. Nova radna mesta mogla bi da budu otvorena u reciklaži, upravljanju otpadom i korišćenju obnovljivih izvora energije. Ministarstvo će raspisati konkurs za dodelu podsticaja za kupovinu postrojenja za korišćenje biomase što će omogućiti zapošljavanje ljudi – istakao je Dulić. Prema njegovim rečima tokom godine Vlada će pokrenuti pilot projekat izolacije zgrada u državnom vlasništvu kako bi se povećala energetska efikasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari