Trgovanje akcijama Telekoma Srbija na Beogradskoj berzi očekujemo do kraja leta, rekao je juče ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić. On je obećao da će Vlada učiniti sve da se tehničke pripreme za podelu građanima besplatnih akcija ove firme u većinskom vlasništvu države završe što pre, a podela izvrši tokom juna ili jula meseca.


Nominalna vrednost akcije biće zavisna od procenjene vrednosti Telekoma koja je figurirala na upravo neuspešno okončanom tenderu, ali, rekao je Ćirić, Telekom je profitabilna firma i cena njene akcije biće formirana na Berzi na kojoj se očekuje intenzivna trgovina.

Dosad se na Beogradskoj berzi trgovalo (besplatnim) akcijama dva javna preduzeća: Naftne industrije Srbije, koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, i beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“. Akcijama NIS trguje se od 30. avgusta 2010. godine i njihova se cena kretala u rasponu od 442 do 506 dinara – u četvrtak 5. maja akcija NIS-a je na Berzi vredela 506 dinara, a ceo NIS je imao tržišnu kapitalizaciju od oko 83 milijarde dinara ili oko 830 miliona evra.

Akcijama Aerodroma „Nikola Tesla“ trguje se na Beogradskoj berzi od 7. februara ove godine i njihova cena se kretala od 421 do 700 dinara za akciju, a u četvrtak 5. maja vredela je 510 dinara.

Ćirić je ponovio da Vlada Srbije pri koncipiranju budžeta za ovu godinu nije računala na prihode od eventualne privatizacije dela Telekoma Srbija i da će neuspeh tendera za prodaju Telekoma imati na budžet neutralno dejstvo.

On je takođe uveren da neuspeh tog tendera neće od Srbije odvraćati druge investitore i da će u Srbiju ove godine stići oko 2 milijarde evra stranih investicija. Ova suma najvećim će delom poticati od investicije Fijata od oko 600 miliona evra, rekao je Ćirić i najavio da će Fijatova fabrika u Kragujevcu punim kapacitetom početi da radi marta ili aprila 2012. godine.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić juče je rekla da su akcije NIS-a i Aerodroma „Nikola Tesla“ , mada zbog velikog broja naloga veoma tehnički zahtevne“, „definitivno povukle promet na Beogradskoj berzi“. Ona i dalje smatra da bi trgovina bila daleko uspešnija da su građanima akcije prodavane po povlašćenoj ceni, u okviru inicijalne javne ponude. „Ali, i ovako su to definitivno bile najprodavanije akcije“.

Što se tiče tržišne kapitalizacije NIS-a, koja poriče tvrdnje da je ta kompanija prodata ispod cene, Gordana Dostanić kaže da su „o berzanskoj ceni akcije NIS-a odlučili investitori“, da je akcija NIS-a na Berzi startovala po ugovornoj ceni i da je „odmah bilo jasno da je ta cena bila iznad obračunske, to jest one cene koja uzima u obzir ono što je u knjigama, dakle i gubitke“. „Jedno je kad pričate o velikom budućem potencijalu firme, a drugo kad gledate ono što je ostvareno, a to je trebalo uzimati u obzir.“ Što se interesa investitora za do sada prodavane (besplatne) akcije tiče, Gordana Dostanić kaže da to ne mora obavezno da bude u vezi sa vlasničkom strukturom NIS-a, na primer. „Imate Aerodrom, koji je još u državnom vlasništvu, a ostvaruje i dobit, tako da investitor može da igra i na budući vlasnički udeo i na dividendu, ali kad je ponuda ovako usitnjena, ko će da igra na dividendu od jedne akcije?“. Direktorka Beogradske berze veruje da mnogi investitori čekaju da se ponuda ukrupni kupovinama nekih drugih investitora, recimo investicionih fondova.

Što se ponude tiče, Gordana Dostanić kaže da je ponuda (besplatnih) akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ bila iznad očekivanja verovatno zato što je ta trgovina startovala sinhronizovano sa ponudom za preuzimanje akcija NIS-a“. „Kad je najavljena trgovina akcijama Telekoma u pitanju, lično očekujem da će trgovanja biti i da će interesa investitora biti. Paralelu sa izlaskom Hrvatskih telekomunikacija na Zagrebačku berzu ne možemo vući, jer se tamo, ponavljam, radilo o inicijalnoj javnoj ponudi i prodaji akcija građanima po povlašćenoj ceni“, kaže Gordana Dostanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari