Bivši radnici Zastavinih i fabrika iz više srpskih gradova koji su, 2011., dobrovoljno, uz opciju iz socijalnog programa „pet godina do penzije“, napustili svoje fabrike, trajno su oštećeni neregularnom primenom novog zakona o PIO, tvrde učesnici prošlonedeljnog protesta u Kragujevcu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Oni su najavili da će se do sredine decembra okupiti ispred Vlade Srbije, gde će ponovo zahtevati razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Ukoliko i tada ne bude želeo da ih primi, tvrde da će kod zgrade Vlade, u Nemanjinoj, započeti protest „sedenjem na stiroporu“.

– Razgovor sa Vučićem tražimo, jer smo njegovom kabinetu još 13. oktobra predali peticiju sa 3.700 potpisa prekobrojnih radnika koji su , od 2011. do 2014. otišli sa svojih radnih mesta uz opciju iz socijalnog programa „pet godina do penzije“. Mi tražimo da se u našem slučaju ne primenjuje novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, jer je to dejstvo retroaktivno i neustavno – rekao je Aleksandar Petrović predsednik Udruženja „Opcija 5“, koje okuplja bivše radnike Zastave, Goše, Prve petoletke, Slobode iz Čačka i drugih srpskih fabrika.

Radi se, podsetimo, o radnicima koji su od 2011. napuštali svoje fabrike, da bi pet godina do sticanja jednog od uslova za penziju (40 godina staža i(li) 60 godina života), uz odgovarajuće mesečne prinadležnosti proveli na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). Većina prekobrojnih iz Udruženja „Opcija pet“, iako ima navršenih 40 godina staža, ne ispunjava uslov iz novog zakona, da je jedini osnov za punu penziju navršenih 65 godina. Zato bi, retroaktivnom primenom novih propisa, njihove penzije bile trajno umanjenje za više od 20 odsto, iako im je, prilikom prihvatanja tog socijalnog programa, obećano da se eventualne promene zakona o PIO na njih neće odnositi.

Prekobrojni radnici su na protestu sa platoa kod kragujevačke gradske Skupštine, isticali da ih je Vlada prevarila, te da je njenom politikom sav teret aktuelne ekonomsko-privredne krize pao na pleća radnika i penzionera, pri čemu su oni posebno oštećeni, odnosno doživotno kažnjeni trajnim umanjenjem penzija.

Udruženje „Opcija pet“ već su, rečeno je juče, od Ustavnog suda zatražili ocenu ustavnosti retroaktivne primene zakona o PIO. Prekobrojni radnici su prijave podneli Upravnom sudu u Beogradu i nadležnim sudovima u svojim gradovima, a juče su ponovili da će, ukoliko budu morali, pravdu potražiti pred Međunarodnim sudom u Strazburu. Procenjuje se da je retroaktivnom primenom Zakona o PIO u Srbiji do sada oštećeno više od 6.000 nekadašnjih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari