Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče u parlamentu da je u ovoj godini naplaćeno više poreza od takozvanih tajkuna nego u četiri-pet prethodnih godina, iako se, kako je rekao, ova vlada stalno optužuje da štiti bogate na račun siromašnih.


Istakavši da su se neki „drznuli da nam čitaju lekcije o tajkunima”, premijer Vučić je izneo nekoliko novih podataka o poreskim dužnicima i naplati poreza. On je naveo da je pre 12 dana od Predraga Rankovića Peconija naplaćeno devet miliona evra, a „rok za plaćanje tog poreza je isticao, gotovo da je bio zastareo pre tri meseca”.

Prema Vučićevim rečima ukupan iznos duga ’Luke Beograd’ na dan 30. septembra ove godine iznosi 958.423.491 dinar. Naveo je da je poreski obveznik, pred nadležnim sudom, podneo unapred pripremljeni plan reorganizacije, ali je ipak u periodu od 1. januara do 23. oktobra ove godine, naplaćeno je 170.253.019 dinara. A od 2008 do 2011. godine naplaćeno je četiri puta manje. Ukupan dug Mera investa Marka Miškovića iznosi 878.404.131, a od 1. januara do 23. oktobra naplaćeno je samo 163.633 dinara. Premijer je rekao da je u toku upravni spor, „jer oni ne priznaju tu poresku obavezu iz perioda nekih drugih, koji nas sada kritikuju, a nisu ni utvrdili tu obavezu. Mi smo je utvrdili i mi ćemo je naplatiti.”

– Sada dolazimo do Željka Mitrovića i TV Pink, a ukupan dug iznosi 412.495.811. Ove godine, za samo osam meseci, naplaćeno je 874.260.529 dinara. Do kraja godine biće naplaćeno još 300 miliona. U vreme prethodne vlasti maksimalno je najviše plaćeno 2010. godine 729 miliona. Najveći problem je Farmakom, političko čedo, koje je napravila jedna stranka, taj monstrum koji je prema bankama izložen sa 400 miliona evra. Ne znamo da li je on vlasnik Politike on ili neko drugi. Znamo samo da banke ne mogu da dobiju nazad 400 miliona evra i da mi moramo da rešavamo onu vodu koja zagađuje život i muči ljude u Loznici i u tom kraju – objasnio je Vučić.

On je dodao da ozbiljnih problema ima u nekim firmama Dragana Đurića, a Monus Gorana Perčevića ima ogromne dugove, ali da će se uskoro videti rezultat rada nadležnih državnih organa. Monus je peti po veličini poreski obveznik, njihov dug je 180 miliona dinara. U prvih deset meseci naplaćene su ukupno 2,4 milijarde dinara, sumirao je on.

– Ja mislim da smo dobro uradili posao. Imam podatke i o najvećim ugostiteljskim objektima i o svim splavovima, u 70 odsto slučajeva imaju dvojno knjigovodstvo, duple računare, ništa državi ne ide. Svašta sam u životu video, ali da protestujete zato što vam neko traži da imate fiskalnu kasu, da izdajete fiskalne račune, da prijavite radnike, to nisam video. Sve to ćete morati da radite, a izlazite na ulice i žalite se koliko hoćete – poručio je premijer i dodao da nije nasmejan zato što mu je lako da preduzima teške mere. „Nasmejan sam zato što mi je čista savest, zato što sam naplatio sve što sam mogao tajkunima, zato što sam se borio za siromašne i zato što ću da uradim sve da Srbija živi normalno i bogatije i živeće bogatije. Moram da vam kažem da me je Viktor Orbam. Mađarski premijer, pitao mogu li da preživim ove mere, čestitajući mi na njima, jer je i on morao da se suoči sa sličnim problemom 2011. Ruski predsednik Vladimir Putin lično mi je čestitao na hrabrosti. To je uradila i Angela Merkel.”

Martin Luter King i jezici

Premijer je u izlaganju nekoliko puta pomenuo Martina Lutera Kinga i objasnio zašto, iako je pravoslavni vernik, kako je rekao, to radi: „On je birao teži put i imao je manji broj sledbenika od onih koji su hteli da ostanu pri glavnoj crkvi, kako se tada nazivala katolička crkva. Zašto? Zato što je govorio ono što ljudi manje vole da čuju, zato što im je govorio da svojim radom, samopregorom i požrtvovanjem mogu da napreduju, a ne sedeći, čekajući i lenstvujući. To je ono što mi moramo kod sebe da promenimo. Trudio sam se da vas ne obrukam neznanjem stranih jezika. Obradovaću vas – sledeće godine ću da se obratim na još dva strana jezika, našim gostima, ili na nekom međunarodnom skupu. Uvek imam vremena, makad od 11 uveče do jedan posle ponoći to da učim, zato što radni dan ne prestaje. Molim i sve ostale u Srbiji, samo da radimo još više, da bismo mogli da izađemo iz krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari