Ministar privrede u Vladi Srbije Dušan Vujović i menadžment Grupe Zastava vozila, početkom naredne sedmice napokon će, saznaje naš list, razgovarati o memorandumu o saradnji koji je Zastava potpisala sa kompanijom JAK motor iz Kine, i kojim je previđena proizvodnja kineskih teretnih i terenskih vozila u Kragujevcu, odnosno u ovdašnjoj fabrici Zastava kamioni.


Poslovodstvo Zastave sa ministrom Vujovićem će razgovarati i o izlasku fabrike kamiona iz postupka restrukturiranja, kako bi tokom poslednjeg ovogodišnjeg kvartala mogla da započne eventualno strateško partnerstvo sa Kinezima. U Grupi Zastava vozila i fabrici kamiona očekuju, naime, da će početkom naredne sedmice od ministra Vujovića da čuju definitivan stav države prema načelno već dogovorenoj saradnji sa kompanijom JAK motors.

Sagovornici Danasa očekuju da će država podržati saradnju, ali se pribojavaju zbog eventualnog protivljenja Evropske unije. Naime, saradnja sa Zastavom Kinezima bi otvorila tržišta ne samo Srbije, nego i severne Afrike, zatim država CEFTA regiona i konačno zemalja EU, zbog čega je JAK i zainteresovan da uđe u posao sa kragujevačkim preduzećem.

Podsetimo da su poslovodstvo Grupe Zastava vozila i menadžment kompanije JAK motors još u martu, uz svojevrsno posredovanje predsednika Srbije Tomislava Nikolića, potpisali memorandum o razumevanju, kojim je predviđena saradnja u tri faze – prva, koja podrazumeva sklapanje jednog lakog kineskog teretnog vozila u Kragujevcu, trebalo je da startuje početkom oktobra, ali će, po svemu sudeći, zbog višemesečnog ćutanja srpske Vlade o tom potencijalnom poslovnom aranžmanu kragujevačkih „kamiondžija“, gotovo izvesno biti pomerena do pred kraj godine. U drugoj fazi planirano je povećano učešće domaćih fabrika u sklapanju kineskih vozila, dok je u trećoj planirano formiranje zajedničke kompanije Zastave i JAK motorsa, sa sedištem u Kragujevcu. Poslovodstvo Grupe Zastava vozila prošlog meseca je od Agencije za privatizaciju zatražilo saglasnost za ovaj aranžman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari