Članovi Socijalno-ekonomskog saveta ni na jučerašnjoj sednici nisu uspeli da se dogovore o minimalnoj ceni rada za 2016. godinu. Predstavnici sindikata tražili su da se minimalna cena rada po radnom času sa sadašnjih 121 poveća na 143,5 dinara, a poslodavci ističu da se u privredi za to nisu stekli uslovi.


– Poslodavci su i dalje opterećeni brojnim troškovima, odnosno parafiskalnim nametima, tako da nema osnove da se razmišlja o povećanju minimalne cene rada. Naime, ukupni izdaci za rad bi bili preko onoga što bi privreda, koja je u lošem stanju, mogla da podnese. Problem predstavlja i to što ako bi se podigla minimalna cena rada, porasle bi ne samo najmanje plate, već i sve ostale, a to bi bio veliki teret kako za državu tako i za privatne poslodavce – kaže za Danas Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije. Prema njegovim rečima, razlog zbog koga se poslodavci nisu odlučili da prihvate zahtev sindikata za povećanje minimalne cene rada je i taj što država nije insistirala na povećanju, jer se to ne uklapa u politiku štednje i obaveza koje je preuzela prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je nakon sednice SES-a izjavio da je osnovni uzrok što nije došlo do dogovora oko minimalne cene rada Ministarstvo finansija, koje ni na prethodnoj sednici Saveta prošle sedmice nije izašlo sa argumentima zašto minimalna cena rada treba da ostane 121 dinar. Jedan od osnovnih problema su pregovori sa MMF-om, ocenio je Orbović. On je istakao da je iznet podatak da 61.500 zaposlenih u javnom sektoru prima minimalnu zaradu, i da bi povećanje minimalne zarade koštalo budžet Srbije nekoliko milijardi, ali se ne zna koliko tačno.

– Resorno ministarstvo je bilo na stanovištu da u ovom trenutku nemamo mogućnost da prevalimo još jedan teret na leđa, pre svega, privatnog poslodavca – rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i član Saveta Aleksandar Vulin. On je naveo da bi, ukoliko se poveća minimalna cena rada, bilo dovedeno u pitanje povećanje plata i penzija. Prema rečima Vulina, Vlada Srbije će danas, kada za to ističe zakonski rok, na predlog Ministarstva finansija doneti odluku o minimalnoj ceni rada za 2016. godinu, ali da „ne očekuje promenu stava“.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović kaže za Danas da je zahtev za povećanje minimalne cene rada u Srbiji ispravan i pravedan i da to treba uvažiti.

– U razvijenim zemljama minimalna cena rada iznosi 70 odsto od prosečne zarade. U Srbiji tako nešto nije moguće, ali definitivno mora biti povećana. Veliki problem predstavlja to što većina poslodavaca i za složenije poslove isplaćuje minimalac. Zbog toga bi trebalo sistemski urediti tu oblast, odnosno jasno propisati šta je to minimalac i ko ga dobija – ističe naš sagovornik.

On dodaje da je problem i to što reprezentativni predstavnik poslodavaca u SES-u, Unija poslodavaca Srbije predstavlja jedva „jedan odsto poslodavaca“, ali traži i da se u rad tog tela uključe sindikati koji su dokazali reprezentativnost. Sa njim se slaže i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

– U tom slučaju Vladi i poslodavcima ne bi bilo tako lako da odbiju zahteve sindikalaca kao što je to sada slučaj jer bi bili suočeni sa ujedinjenim sindikalnim nastupom. Po svemu sudeći, takva situacija ne odgovara ni reprezentativnim sindikatima zato što bi na taj način izgubili ekskluzivitet na reprezentativnost kao i privilegije koje imaju njihova rukovodstva, kao što je članstvo u brojnim upravnim odborima – ističe Veselinović i dodaje da je zahtev za povećanje minimalne cene rada opravdan i da bi ono trebalo da bude veće nego što to traže reprezentativni sindikati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari