Oteto šest miliona evra 1Foto:FoNet Aleksandar Koković

Osnivač i vlasnik šabačkog „Galeb groupa“ Radoslav Veselinović obratio se najvišim državnim organima, kao i stranim ambasadama i medijima da zaštite ovo preduzeće od propasti u koju ga guraju određeni državni organi. Naime, postoje brojne indicije da se preko privatizacije vranjskog „Zavarivača“ uništi najstarije privatno preduzeće na prostorima bivše SFRJ.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Veselinović navodi da je Agencija za privatizaciju jednostranom odlukom i bez obrazloženja 2011. godine raskinula ugovor kojim je „Galeb group“ kupio većinski deo „Zavarivača“. Raskidanjem ugovora Agencija uzima „Zavarivač“ nazad u državno vlasništvo, ali ne uzima i obaveze ovog preduzeća. Kredit Fonda za razvoj u iznosu od 250 miliona dinara koji je „Zavarivač“ koristio Agencija ostavlja „Galeb groupu“.

Kredit je, formalno uz saglasnost Agencije, podigao „Galeb“, ali je dobijen za „Zavarivač“ i celokupan iznos im je prosleđen na korišćenje. Kada je privatizacija raskinuta, obaveza je ostala „Galeb groupu“, što je „nemoralno, nezakonito i nasilno“. Sve je urađeno sa pozicija sila i vlasti, i pogubno je delovalo na celokupan sistem „Galeb groupa“ jer je većina računa zbog toga blokirana. Godinu dana je ubeđivan tadašnji premijer Mirko Cvetković da se to promeni i kredit prebaci na stvarnog korisnika. Vlada Srbije je početkom februara 2012. godine donela Zaključak kojim se preporučuju Fondu za razvoj da donese odluku da „Zavarivač“ duguje. Ništa nije vredelo, ukazuje Veselinović, a na kraju je Fond posle godinu dana saopštio da to ne može da uradi zato što su računi u firmi blokirani!

– Nas su oterali u blokadu zbog tuđeg kredita a „Zavarivač“ je nastavio propadanje, i završio u blokadi. Nama je Agencija, takođe nezakonito, oduzela i 17.710 akcija koje smo kupili od malih akcionara u vrednosti 446.292 evra. Za robu koju smo isporučili kao i opremu i pozajmice koje smo dali „Zavarivaču“ nama ta državna firma ukupno duguje 572 miliona dinara. Mi ne tražimo nijedan dinar od države, ni 10.000 evra po radnom mestu, ni opraštanje poreza. Tražimo samo ono što nam je naša država otela – kaže Veselinović. Takođe tražimo da nam se vrati naša oprema iz „Zavarivača“ u kome nam je zabranjen ulaz kao i da nam se skine garancija od 300.000 evra koju smo dali Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza za kredit „Zavarivaču“, dok smo bili vlasnici tog preduzeća. Šteta je nemerljiva jer bi danas „Galeb group“ zapošljavao 2.000 radnika, a ovako sa ogromnim balastom koji nam je nezakonito nametnut u pitanju je sudbina preduzeća koje zapošljava 500 radnika.

S druge strane direktan uzročnik svega, Agencija za privatizaciju, državna je ustanova, sada već ugašena, ali postoji pravni sledbenik. Centar za hartije od vrednosti je takođe državna ustanova koja je to prihvatila i upisala promenu vlasništva.

Smatrajući da je reč klasičnoj otimačini, „Galeb group“ je podneo tužbu, a kad se postupak okonča, štetu će platiti poreski obveznici. Naravno, da bi u slučaju međunarodne arbitraže sume bile daleko veće. Ali, u svemu tome ima još veće štete za državu jer se šalje poruka za buduće, ali i sadašnje investitore o nesigurnom poslovnom okruženju, što je najpogubnije za kapital.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari