Platni razredi će do kraja godine biti uvedeni u celom javnom sektoru u Srbiji, obećala je nedavno ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ali prema rečima onih koji su u njihovo kreiranje uključeni, od velike početne ideje koja je trebalo da dovede do pravednije raspodele sredstava nije ostalo skoro ništa, pa ni platni razredi praktično neće imati nikakvu svrhu, niti će se njima išta promeniti.

Naime, kako za Danas objašnjava članica Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, čitava ideja o donošenju zakona pretvorila se u „najobičniju uredbu o platama u javnom sektoru, kakva već postoji“.

– Mi smo sa Kori Udovički imali jedan jedini sastanak i to prošle srede. Ispostavilo se da uvođenjem platnih razreda Vlada želi da sazna kolike se plate i druge prinadležnosti isplaćuju u kojim delovima javnog sektora, za šta bi bilo dovoljno da pogledaju svoju već postojeću evidenciju. Platni razredi bi, međutim, trebalo da dovedu do toga da u javnom sektoru zaposleni iste struke primaju istu platu. A ne da se, kao što je sada slučaj, dešava da zaposleni u prosveti sa sedmim stepenom stručne spreme primaju istu platu kao neki sa četvrtim stepenom u drugim delovima javnog sektora – kaže Jankovićeva.

Kada su prosvetni sindikati to predočili ministarki, ona im je odgovorila da „platni razredi ne služe da bi se ispravljale nepravde iz prošlosti“.

Udovički je prosvetarima rekla da će i uz novi zakon svaki resor raspolagati istim sredstvima kao i do sada i da će se u okviru resora praviti platni razredi, što po rečima Jankovićeve, za njih „nema nikakvog smisla“.

– Mi se u prosveti već sada rangiramo u skladu sa stepenom stručnosti, tako da mi nemamo problem unutar našeg resora, već bi trebalo da nam platni razredi omoguće da se rangiramo sa onima koji u drugim resorima imaju sedmi stepen stručne spreme. Ovo što oni rade je obična zamena teza – smatra naša sagovornica.

Ona dodaje i da su na sastanak sa Kori Udovički otišli sa spremnim predlogom za uvođenje platnih razreda u Srbiju, koji je zasnovan na slovenačkom modelu, „jer oni imaju platne razrede još od 1998. godine i do sada su već tri puta menjali sistem“.

– Predložili smo da od najniže do najviše zarade bude uvedeno 65 platnih razreda, među kojima smo i mi. Ali od tog nije bilo ništa. Oni su nam samo ponavljali para nema, para nema. A ima, samo bi trebalo da se pravičnije rasporedi – tvrdi Jankovićeva, koja smatra da će ako ne bude preraspodele sredstava, vlada samo doneti „zakon radi zakona“.

Kori Udovički je sindikatima obećala da će „u perspektivi, što bi trebalo da bude 2016. godine, zakon doživeti nešto što treba da liči na platne razrede“.

Inače, Udovički je više puta ponovila da je rok za uvođenje platnih razreda kraj ove godine (nakon što je usvajanje tog zakona prethodno najavljivano za jesen), kako bi mogli da se primenjuju već u budžetu za 2015. godinu. Međutim, Vlada bi trebalo da ima nacrt budžeta već u novembru kako bi on u decembru mogao da bude usvojen, tako da je nerazjašnjeno kako će platni razredi biti uračunati ako budžet bude bio usvojen pre njih.

List Danas je još pre pet dana, 25. septembra, poslao pitanja Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave oko toga kada će platni razredi biti usvojeni, da li će posle njih ukupan fond za zarade u javnom sektoru biti smanjen, da li će pojedine institucije ili zanimanja biti izuzeti iz primene zakona i da li će nova pravila biti uvedena odjednom ili fazno, ali do zaključenja ovog broja Ministarstvo nije poslalo odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari