– Zgrada starog Generalštaba, teško oštećena u NATO bombardovanju, ponovo će vratiti stari izgled, a radovi na rušenju nestabilnih delova i sanaciji preostalog kopleksa, ovih dana vidljivi, započeli su pre nekoliko meseci. Projekat koji su izradili stručnjaci Ministarstva odbrane i Instituta za ispitivanje materijala, dobio je sve potrebne saglasnosti, uključujući i odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika.

Podsetimo, proteklih godina je to zdanje, smešteno na atraktivnoj lokaciji, često bilo predmet interesovanja potencijalnih investitora. Bilo je reči da će na tom prostoru da se izgradi hotel, nekima je bilo zanimljivije zemljište i drugi komercijalni sadržaji, ali su sve vreme stručnjaci upozoravali da je objekat proglašen za kulturno dobro i da je zbog toga neophodno da sačuva spoljašnji izgled, dok je namenu bilo moguće promeniti.

– Projekat će biti realizovan u dve faze, od kojih je prva, sanacija i rušenje, odnosno rasčišćavanje već započela i ukoliko vremenski uslovi to dozvole, biće završena do 1. maja. Nakon ispitivanja zgrade i stručne studije, po tom projektu je prošle godine bio raspisan tender za izbor izvođača radova. Najpovoljniju ponudu je dao zemunski Elita kop, a ugovorena vrednost radova iz prve faze je 78 miliona dinara – kaže za Danas portparol Ministarstva odbrane, kapetan korvete Jovan Krivokapić i dodaje da su ta sredstva obezbeđena u budžetu Ministarstva.

On objašnjava da će deo zgrade koji se nadvija nad Nemanjinom ulicom, erker, biti u ovoj fazi ojačan dodatnom konstrukcijom i potpornim stubovima, a saniraće se deo ka središtu građevine, pokriven crvenim sjeničkim kamenom. Najteže oštećeni, centralni deo zgrade, okrenut ka ulici Kneza Miloša, koji je pogođen sa nekoliko granata, srušiće se i raščistiti, dok će levi deo popločan belim mermerom, ostati u sadašnjem stanju, ali će se uraditi njegova sanacija. Krivokapić dodaje da će po okončanju svih radova, taj objekat, inače u vlasništvu Vlade, odnosno Direkcije za imovinu, nastaviti da koristi Vojska Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari