Panoramsku žičaru-gondolu na Zlatiboru i prateće objekte na trasi koja će spojiti centar tog turističkog mesta sa vrhom Tornika, gradiće užičko Jedinstvo koje je, kao najpovoljniji izvođač, izabrano na nedavno sprovedenom tenderu. Ugovor o izvođenju radova, vrednih oko 345 miliona dinara, bez PDV, potpisali su Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, i Marko Bataković, direktor tog preduzeća.

Najduža jednožična kabinska gondola na svetu, koja će ići trasom dugom devet kilometara, imaće međustanicu kod Ribničkog jezera i ujedno je i najveća investicija u istoriji Čajetine. Kompletan projekat, vredan oko 13 miliona evra i koji bi trebalo značajno da obogati turističku ponudu Zlatibora, finansira opština Čajetina. Deo novca je obezbeđen iz opštinskog budžeta, a deo iz kredita. To je i najveće investicija koju neka lokalna samouprava u Srbiji sama finansira.



 

Ranije je francuska kompanija Pomagalski, koja je takođe izabrana na tenderu, isporučila opremu vrednu oko deset miliona evra, a 19. avgusta ove godine je simbolično postavljen i osveštan kamen-temeljac. Prema rečima Milana Stamatovića, završetak gradnje gondole planiran je krajem naredne godine. 

– Nakon nostrifikacije dokumentacije od strane francuskog proizvođača opreme, preostaje da opština izda građevinsku dozvolu i da počnu radovi. Očekujemo da se uskoro i administrativno izvrši prenos zemljišta sa Republike Srbije na opštinu Čajetina, te da ćemo sledeće godine, kako je i planirano ugovorom, investiciju pustiti u funkciju – poručio je Stamatović.

Marko Bataković, direktor užičkog Montažno proizvodnog preduzeća Jedinstvo, zadovoljan je što je ta firma angažovana u jednoj od najvećih investicija u Srbiji i obećao je da će kao izvođač poštovati predviđene rokove gradnje. 

– Raspolažemo svim potrebnim resursima, znanjem i iskustvom, koji su neophodni za realizaciju ovog projekta i poštovaćemo rokove za izgradnju, na koje smo se obavezali ugovorom – rekao je Bataković.      

Podsećanja radi, Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, kada je letos označio početak turističke sezone na Zlatiboru, najavio je mogućnost da država podrži projekat gondole, ali te podrške još uvek nema. S druge strane, tokom pripreme dokumentacije za izgradnju gondole, opštinsko rukovodstvo je otkrilo da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, bez naknade, dodelilo privatnom preduzeću „Zlatibor“  2.213 hektara državnog zemljišta, čemu se Stamatović oštro suprotstavio i alarmirao javnost, nakon čega je ministarka Zorana Mihajlović poništila sopstveno rešenje.  



Impresivne karakteristike



Zlatiborska gondola, duga skoro devet kilometara, sa 36 stubova i 55 kabina, prevoziće 1.000 ljudi na sat u jednom pravcu i to brzinom od šest metara u sekundi. „Sa takvim impresivnim specifikacijama to je, prema našim saznanjima, najduža ikada napravljena jednožična odvojiva gondola ne samo u Srbiji, nego u svetu“, objasnio je Žan Pol Ijar, potpredsednik Upravnog odbora kompanije Pomagalski, kada je pre mesec i po bio na Zlatiboru.

Fotografija: Milan Stamatović i  Marko Bataković potpisuju ugovor o gradnji gondole

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari