Radnici PZP Beograd, jednog od pet preduzeća za puteve koje radi u sastavu Nibens grupe, razapeli su juče šatore ispred direkcije u Vidskoj ulici jer su njihova radna mesta „zauzeli“ policajci. Žandarmerija ni juče, kao ni dan pre, nije dozvolila zaposlenima u preduzećima za puteve u Nišu, Vranju, Kragujevcu i Beogradu da blokiraju puteve i uspore saobraćaj. Međutim, štrajkači koji traže isplatu zaostalih zarada i „svoj posao nazad“ poručuju da neće odustati od svojih zahteva i protesta.

– Ovo ne postoji nigde. U svih pet preduzeća ušli su policajci i mi ne možemo da uđemo u svoje fabrike. Sve što tražimo je da nam isplate ono što nam duguju i da nas vrate na posao – kaže za Danas predsednica Samostalnog sindikata putara u preduzeću PZP Beograd Sonja Vukanović. Ni novac, ističe ona, nije toliko bitan koliko to da im se obezbedi da normalno rade.

Vukanović ističe da nije tačno da je bilo ko od radnika dobio plate i da je konkretno u njenom preduzeću poslednja plata isplaćena za mart ove godine. Radnike, ističe ona, ne zanima ni AIK banka ni vlasnik Nibensa koji je u zatvoru već samo njihov posao. „Nama je od životnog interesa da naša preduzeća opstanu“, naglašava Vukanović. Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je pre dva dana za naš list rekao da su radnici dva ili tri preduzeća dobili zarade, da su blokade besmislene, da radnici treba da se vrate na svoj posao, kao i da stečaja neće biti. Vukanović kaže da Mrkonjić to isto obećava „već šest meseci“, ali da se još ništa nije desilo.

Pripadnici Žandarmerije i policije blokirali su juče ujutru i izlaz iz baza PZP Niš i nisu dozvolili radnicima koji su najavili blokadu južnog kraka Koridora 10 da napuste lokacije te firme.

– Jake policijske snage opkolile su sve naše punktove koje imamo u Nišu, Dolcu, Pirotu i Prokuplju i ne dozvoljavaju nam izlazak. Ipak, čim se policija bude sklonila mi ćemo blokirati puteve jer od toga ne odustajemo – rekao je juče predsednik Samostalnog sindikata u PZP Niš Mirko Janković.

Radnici PZP Niš i prekjuče su na dva sata blokirali južni krak Koridora 10 na putu Niš – Sofija, zahtevajući isplatu zaostalih zarada i deblokadu preduzeća.

Zaposleni u preduzećima za puteve Vranje protestovali su u pogonu Mehanizacije, a interventna jedinica lokalne policije povukla se u toku dana sa barikade koja je ispred ulaza u taj pogon bila postavljena od četiri sata ujutru. Njih oko 250 blokiralo je tri saobraćajne trake na Koridoru 10, ali im policija nije dozvolila da na auto-put izađu sa mehanizacijom. Zamenik predsednika Samostalnog sindikata tog preduzeća Zoran Nikolić najavio je da će protest biti nastavljen i danas.

Sindikat srpske policije podržava putare

Beograd – Sindikat srpske policije osudio je odluku nadležnih u Vladi i resornom ministarstvu da se radnicima angažovanim na izgradnji puteva, koji protestuju na Koridoru 10, ograniči sloboda kretanja i miran protest. „Nedopustivo je i protivno Ustavu i zakonima da se nezadovoljnim građanima, koji žele mirno da protestuju, zabrani sloboda kretanja u vlastitoj državi. Policija je ovim činom, grubo zloupotrebljena a policajci dovedeni u opasnost od gladnih radnika“, navodi se u saopštenju Glavnog odbora Sindikata srpske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari