Predstavnici turske kompanije Milksa promovisali su u Užicu ambiciozni projekat izgradnje farmi koza u Srbiji, koji vredi nekoliko desetina miliona evra, a koji bi, kako je rečeno, mogao da zaposli oko 7.500 ljudi.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Deo farmi izgradio bi se i na području užičkog kraja, koji bi mogao da postane razvojni centar kozarstva u Srbiji, ali za tu investiciju, kako je istaknuto, potrebna je saglasnost i podrška Vlade Srbije.

– Tokom prve faze predviđena je izgradnja više malih farmi. U okviru drugog plana tražićemo zainteresovana lica, koja će svoja sredstva uložiti u projekat. Na kraju, imamo u planu izgradnju jedne velike, centralne farme sa nekoliko hiljada koza – rekao je Ajbar Uludža, rukovodilac projekta i predstavnik turske kompanije Milksa, istakavši da bi obaveza turskih investitora bila da izgrade farme, obezbede matična stada i potrebnu tehnologiju. Nakon toga, kako je istakao, uspostavila bi se saradnja sa bankama koje bi bile spremne da kreditiraju farmere.

Prema njegovoj računici, u farmu od 150 koza potrebno je da se uloži 300.000 evra, a obaveza farmera bila bi da obezbedi deset odsto od te sume.

Turska strana bi garantovala kompletan izvoz mlečnih proizvoda sa kozjih farmi i to na tržište Turske, trinaest arapskih država i SAD. Rekavši da bi za pet godina izvoz mogao da dostigne sumu od oko 250 miliona evra godišnje, Uludža je naveo da je u planu priliv od oko 150 miliona evra obrtnih sredstava na unutrašnje tržište, te da je taj projekat okupio 15 turskih kompanija koje su spremne da ulože svoj novac.

– Dogovor je daleko i ova poseta je samo prvi korak. Naše je da nudimo inicijative. Spremnost postoji i turski investitori na tom tom projektu rade četiri godine, ali na kraju sve bi bilo dogovoreno uz učešće Vlade Srbije, ukoliko se proceni da bi trebalo ući u takav projekat – objasnio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković nakon susreta sa turskim preduzetnicima, istakavši da je to skup projekat, vredan od 50 do 60 miliona evra, što grad ne može da finansira. „Na nama je da uspostavimo vezu između turske kompanije i Vlade Srbije, a o ovoj poseti obavešten je premijer Aleksandar Vučić“, objasnio je gradonačelnik.

 

Isti projekat u BiH

Ajbar Uludža, koji je i član Upravnog odbora udruženja koje okuplja biznismene poreklom sa Balkana, koji rade u turskom gradu Bursi, istakao je da je isti projekat započet u Bosni i Hercegovini, te da je firma registrovana pre mesec dana i da se u okolini Mostara traži lokacija za mlekaru, koja bi trebalo da počne proizvodnju za sedam do osam meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari