Međunarodni tender za izbor investitora u projekat efikasnog sistema upravljanja otpadom u Beogradu biće raspisan tokom leta, nakon dobijanja odobrenja Komisije za javno-privatna partnerstva Vlade Srbije.

Vrednost projekta iznosiće između 250 i 300 miliona evra i od januara ove godine kada je Grad uputio javni poziv zainteresovanim kompanijama pa do sada, javile su se 52 svetske firme koje su izrazile interesovanje za finansiranje najvećeg projekta takve vrste u Srbiji i regionu, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali na jučerašnjoj investitorskoj konferenciji u Starom dvoru.

On je pred stotinak interesenata istakao da se strateški partner u finansiranju sanacije deponije u Vinči očekuje krajem tekuće godine, kako bi se u realizaciju projekta krenulo već na proleće 2016.

– Još uvek nije precizirano da li će, koliko i na koji način Beograd finansijski učestvovati u realizaciji projekta, ali ukoliko prestonica bude bila finansijska podrška, gledaće se da što manji teret pređe na građane. U toku je procena kvaliteta smeća, koji se gomilao na deponiji u Vinči više od 40 godina i do sada se nije tretirao na ekološki način. Budući partner će pomoći da se u potpunosti uvede savremeni proces upravljanja otpadom, da se izgradi nova fabrika za reciklažu tog otpada, kao i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada – istakao je gradonačelnik Beograda i naglasio da grad zbog neuređenosti lokacija za odlaganje i reciklažu smeća već godinama gubi milione.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da je važno da se pitanjima koja se odnose na zaštitu životne sredine i upravljanju otpadom priđe odgovorno, kao i da se na otpad koji se generiše smatra resursom. – Strateški cilj Ministarstva i Vlade jeste uspostavljanje sistema regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom sa pratećom infrastrukturom, kao i izgradnja trafostanica za prikupljanje otpada i razvrstavanje po reciklažnim centrima – naglasila je Snežana Bogosavljević Bošković.

Podsticajne tarife za proizvodnju struje iz otpada

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, potvrdio je da će njegovo ministarstvo dati doprinos projektu sanacije deponije u Vinči kroz podsticajne fid-in tarife za proizvodnju električne energije iz otpada. – Obezbedićemo stimulativnu cenu od 8,57 evrocenti za kilovat čas električne energije proizvedene iz otpada, dok je proizvodna cena struje u Srbiji gotovo tri puta niža – kazao je Antić i najavio da će do juna biti doneti novi podzakonski akti koji bi dodatno trebali da unaprede tu oblast, a odnose se na ugovore o otkupu električne energije i fid-in tarife.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari