Tri od četiri preduzeća su tokom ove i prošle godine učestvovala u postupku javnih nabavki, pa iako taj podatak pokazuje da je zainteresovanost domaćih firmi velika, u praksi je prosečan broj ponuda po zaključenom ugovoru svega 2,6, što je duplo manje nego u zemljama Evropske unije.

– Konkurencija je u Srbiji nezadovoljavajuća, a to najbolje pokazuje podatak da je ponuda po zaključenom ugovoru kod nas 2,6, što je najniže poslednjih godina. Duplo manje nego u EU, ili Sloveniji, gde je 3,6, Hrvatskoj 3,3, ali i Crnoj Gori, gde je u 2014. bilo 3,1 ponuda – rekla je direktorka sektora za privredni sistem u Privrednoj komori Srbije Nermina Ljubović.

Istraživanje među 1.009 preduzeća u Srbiji, koje je sprovela Uprava za javne nabavke uz podršku UNDP i Kraljevine Švedske, pokazalo je da su kompanije dobijale posao tek na svakom trećem tenderu na kome su učestvovale, dok je procenat onih koji su rekli da ne znaju unapred da li su tenderi namešteni 60 odsto.

– Na pitanje po čemu poznaju da su tenderi namešteni, anketirani su rekli da su to najčešće uslovi, rokovi, tehnička specifikacija, dok je 11 odsto njih reklo da je znak raspoznavanja kada je cena na tenderu niža od realne – rekla je Jovanka Vukmirović, predstavljajući rezultate istraživanja.

Najviše problema u postupku javnih nabavki preduzeća su imala zbog kašnjenja sa uplatom (40 odsto), dok se 18 odsto njih izjasnilo da im nije ni plaćeno.

– Nešto više od trećine se izjasnilo da je njihova ponuda odbijena zbog „papiroloških“ razloga, a da je kasnije izabrana skuplja ponuda, dok je 57 odsto njih reklo da nisu imali taj problem – istakla je Vukmirovićeva.

Velika većina, više od 80 odsto njih, smatra da bi policija i sud trebalo da imaju veću i aktivniju ulogu u sprečavanju korupcije u ovim postupcima.

Prosečno učestvovanje na tenderu u Srbiji, kako je pokazalo ovo istraživanje, jedno preduzeće košta između 10.000 i 50.000 dinara, čak 45 odsto njih potroši novca u ovom rasponu, dok je 20 odsto anketiranih reklo da po tenderu troši između 5.000 i 10.000 dinara.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović je rekao kako se većina primedbi koje su iznete u stvari ne odnosi na nešto što je propisano Zakonom već na kašnjenja plaćanja, isporuke. To bi se, smatra on, moglo rešiti na sličan način kao u nekim razvijenijim zemljama, vođenjem dosijea dobavljača. Jovanović je podsetio i na to da je jedno ranije njihovo istraživanje pokazalo da je prosek trajanja postupka javnih nabavki u Srbiji 125 dana.

Portal Uprave

Gotovo tri četvrtine anketiranih je reklo da informacije o tenderima saznaje na portalu Uprave za javne nabavke, dok je procenat onih koji to saznaju iz štampanih medija neznatan. Isto toliko je onih koji su ovaj sajt ocenili transparentnim i korisnim. Samo prošle godine na sajtu je objavljeno više od 60.000 javnih nabavki, dok je taj broj u 2012. bio 20.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari