U trenutku kada cene nekretnina u Beogradu konstantno padaju, a stanovi u novoizgrađenim zgradama zvrje prazni jer nema ko da ih kupi, stanovi u dve kule grandiozno najavljivanog projekta Beograd na vodi počeli su da se prodaju u ponedeljak. Odnosno, počela je zvanična prijava zainteresovanih, na osnovu čega će, kako je medijima juče naglasio gradonačelnik Siniša Mali, „investitor osetiti tržište“. Kada prva faza prikupljanja podataka bude gotova, a investitor „osetio“ šta tržište želi, znaće se nešto više. Zasad se ne zna ništa. Pa čak ni ko prodaje još neizgrađene stanove.

Momak koji se javio na telefon info centra Beograda na vodi, kaže da na sajtu www.belgradewaterfront.com svako zainteresovan za stanove u nekoj od dve kule može da ostavi ime, mejl i postavi pitanje. O ceni kvadratnog metra, rokovima, početku gradnje i završetku – informacija zasad nema. „Vaše pitanje biće prosleđeno našem prodajnom odeljenju. O svemu ostalom, ceni, početku i rokovima gradnje znaće se kasnije. Ovo je sada samo registracija“, kaže operater.

To što će pitanja zainteresovanih za kupovinu biti prosleđena odeljenju prodaje ipak nije velika uteha, jer ni prvi čovek tog odeljenja Predrag Petrović ne zna ništa. Ili makar ništa nije spreman da kaže. Upitan za osnovne informacije o projektu, Petrović nas je uputio na PR agenciju „Beograda na vodi“, u kojoj takođe – ne znaju ništa.

Ni kolika će biti cena, ni kada će se to znati, ni ko je prodavac, ni kad će da krene gradnja, ni kad će da se završi, ni imaju li dozvolu, ni imaju li plac, ni koliko će biti stanova, ni kada će uopšte krenuti prodaja, a ni kada će ljudi koji „registruju svoju zainteresovanost za stanove na toj lokaciji“ dobiti bilo kakvu povratnu informaciju. „To je zajednički projekat Vlade i Igl hilsa“, „Tačan broj stanova se još ne zna“ i „Nas je angažovao Igl hils“ jedine su informacije koje smo uspeli da dobijemo.

Iako će po rečima vlasti sve investicije u ovom projektu podneti investitor iz Emirata, dakle privatna kompanija, sve informacije o izgradnji dolaze od države.

Tako je gradonačelnik Mali, koji je maketu ovog projekta predstavio nedavno i na Sajmu u Kanu, potvrdio da se još ne zna kako će izgledati tih, po njegovim rečima, 320 stanova u dve kule. On je najavio da bi radovi na njima trebalo da počnu tokom leta i da traju dve, dve i po godine. Mali je najavio potpisivanje ugovora sa arapskim partnerom u narednih nekoliko sedmica.

Za većinu sagovornika Danasa ovaj projekat je potpuna nepoznanica, i vrlo su skeptični po pitanju prodaje stanova na ovako ekskluzivnoj lokaciji u trenutku kada je građevinarstvo u Srbiji na samom dnu. Spekuliše se da bi cene kvadratnog metra mogle da bude ne manje od 3.000, ali i ne veće od 4.000 evra.

Primera radi, najskuplje nekretnine u Beogradu su u opštinama Savski venac i Vračar i ne prelaze 3.200 evra. Međutim, ovako luksuzan projekat može ili ne može da se uporedi sa onim što Crnogorci prave u Tivtu. U ekstraluksuznom Porto Montenegru, koji je poodmakao od faze makete u kojoj se trenutno nalazi Beograd na vodi, cene kvadratnog metra kreću se od 6.000 do 10.000 evra.

Konsultant za strana ulaganja i arhitekta Mahmud Bušatlija kaže za naš list da mu cela priča oko ovog projekta deluje nerealno. „Ne bi me iznenadilo kada bi neka ozbiljnija istraga kasnije pokazala da se na ovaj način neke tajkunske pare vraćaju u Srbiju“, napominje Bušatlija.

On kaže da ovo što se radi sa projektom Beograd na vodi, ne da nije mamac za strane investitore kako to vlast predstavlja, već samo može da ih rastera. „Ovaj novi lex specialis što su usvojili predviđa da se participacija za građevinsko zemljište plaća tek kad sve faze projekta budu gotove. Uostalom, sve ovo pokazuje nedostatak demokratičnosti jer kako država može da ekspropriše privatnu svojinu zarad nekog drugog privatnika. Tu nema javnog interesa. Znaju li građani da neće moći da pošalju svoje dete na bazen koji će biti na vrhu neke od tih zgrada koje najavljuju“, ističe naš sagovornik. Bušatlija napominje da još uvek nisu prodati ni stanovi u Belvilu, pa ne vidi kako će sada 1,8 miliona kvadratnih metara u takvoj situaciji da nađe kupca.



 

Beograd na vodi – 1,8 miliona kvadrata

Kada bude završen, projekat Beograd na vodi prostiraće se na 1,8 miliona kvadratnih metara. Biće izgrađeno 5.700 stanova, 2.200 hotelskih soba i kao i brojne poslovne zgrade. Projekat se sastoji iz četiri faze. U prvoj, koja je za sada jedino izvesna, trebalo bi da bude izgrađen oblakoder „Kula Beograd“, tržni centar, hotel sa pet zvezdica, park i više stambenih i poslovnih zgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari