Mere štednje koje sprovodi Vlada Srbije nisu dale nikakav pozitivan efekat. One samo kratkoročno mogu da odlože bankrot zemlje za ne više od dva do tri meseca.

Ono što je Srbiji potrebno jeste osmišljen i jak investicioni program koji bi otvorio nova radna mesta, kako bi se smanjila visoka stopa nezaposlenosti i siromaštva – izjavio je Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije na skupu „Socijalne posledice ekonomskih politika na Zapadnom Balkanu“ u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert i Međunarodnog centra Olaf Palme.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku ne treba postavljati pitanje da li u javnom sektoru ima viška zaposlenih, već kako zaposliti ljude u realnom sektoru u kome postoji manjak radnika.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, naglasio je da je naš problem taj što Vlada ne vuče poteze koji bi omogućili malim i srednjim preduzećima da zapošljavaju nove radnike, zbog visokih nameta koje je odrezala. Da bi se to promenilo potrebno je smanjiti opterećenje.

Hajc Albert Hutmaher, direktor Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji istakao je da su teme po kojima se diskutovalo na jučerašnjem skupu veoma važne za sprovođenje reformi i zbog toga je značajno da više budu zastupljene u medijima.

– U Srbiji se sprovodi sveobuhvatni reformski proces koji je bitan ne samo zbog priključenja EU već i zbog ekonomskog razvoja zemlje. U tom procesu ekonomskih reformi nikako se ne sme zanemariti socijalna komponenta – naglasio je Hutmaher.

On je dodao da u borbi protiv efekata svetske ekonomske krize mere stroge štednje nikako ne mogu biti jedini odgovor.

– Zbog primena samo takvih mera, plaćena je velika cena u zemljama EU. U poslednjih pet godina povećana je stopa nezaposlenosti za pet odsto, a ono što predstavlja najveći problem je veliki procenat nezaposlenosti mladih ljudi, čak 25 odsto. Sve ovo ukazuje da politika niskih troškova ne daje rezultate i da je nužno primeniti uravnoteženiji model koji podrazumeva i socijalnu komponentu kako bi se stvorio ekonomski rast – istakao je Hutmaher.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari