Svaki sedmi uzorak hrane je neispravan, saopštila je juče inspekcija Ministarstva poljoprivrede sumirajući rezultate kontrole prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića. U saopštenju se navodi da je u kontroli u prva tri meseca ove godine, od ukupno 2.807 uzoraka nepravilnost utvrđena kod 396.


Najčešći razlozi povlačenja proizvoda iz prometa su neposedovanje dokaza o bezbednosti i nepropisna deklaracija, dok se manji deo nepravilnosti odnosio na kvalitet. Precizira se da su u tom periodu podneta 144 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i 152 zabrane prometa.

Poljoprivredna inspekcija je iz prometa povukla 292 litra piva i 181 litar osvežavajućih bezalkoholnih pića i 16 litara voćnog soka i nektara kojima je istekao rok. Iz prometa je povučeno i 22.119 litara vina zbog nepropisne deklaracije koja je bila bez kontrolnog broja, ali i 20 litara rakije koja takođe nije imala propisnu oznaku geografskog porekla. Inspektori su povukli i 6.775 kilograma brašna bez evidencione markice, 51 kilogram čaja sa neusaglašenom deklaracijom, 47 kilograma finih pekarskih i konditorskih proizvoda kojima je istekao rok trajanja i 32 kilograma dodataka jelima, začina i praškastih proizvodi kojima je istekao rok. Oduzeto je i uništeno 247 litara vina i 141 litar rakije zbog nedozvoljene prodaje u rinfuzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari