U susret sezoni slava: Koliko novca treba za skromniju mrsnu trpezu za 20-ak ljudi? 1Foto: Shutterstock/nada54

Koliko je krsna slava važan praznik za pravoslavne hrišćane, pokazuje i činjenica da se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Kao jedan od glavnih datuma koje porodice u našoj zemlji obeležavaju, pored Božića i Vaskrsa, slava iziskuje i pozamašna novčana sredstva, kako bi se obezbedila prigodna trpeza za goste.

Za „osnovnu“ mrsnu slavsku trpezu, pripremljenu za 20 ljudi, ove godine domaćinima će trebati više od pola minimalne zarade. Tradicionalna trpeza podrazumeva hleb, predjelo, rusku salatu, čorbu, meso, kolače i napitke kao što su pivo, vino, kisela voda i sokovi.

S obzirom na to da su cene mesa u porastu u odnosu na prethodnu godinu, posledično, i cene suhomesnatih proizvoda sada su nešto više. Cena „štapa“ čajne kobasice od 295 grama u radnjama se kreće između 550 i 720 dinara, ali se kilogram može kupiti za oko 2.000 dinara. Za slavu za 20 osoba, domaćinima će trebati četiri ovala predjela, a ako stavljaju četiri vrste različitih suhomesnatih proizvoda po 100 grama, među kojima je i čajna kobasica, za nju će izdvojiti između 700 i 800 dinara.

Iako je često na akciji te cena po kilogramu bude oko 800 dinara, šunka uglavnom košta od 900 do 1.100 dinara po kilogramu, što znači da će za nju biti potrebno oko 360 dinara.

Ako se u predjelo stavi i pečenica, kilogram ovog proizvoda na sniženju se može kupiti za 1.000 dinara, a najčešća cena je 1.300 ili više. Stoga, domaćin će 400 grama pečenice platiti bar 400 dinara.

Pršuta spada među najskuplje suhomesnate proizvode, a cena za kilogram goveđe ide i preko 5.000. Ipak, najčešća cena svinjske pršute je između 2.500 i 3.600 dinara. Dakle, za pršutu je potrebno izdvojiti oko 1.000 dinara.

Ako se predjelu doda trapist, onaj sa manje procenata mlečne masti na akciji se može kupiti po ceni od 1.200 dinara za kilogram, a sa 45 odsto mlečne masti, za oko 2.000 dinara. To znači da će 400 grama trapista bar za 480 dinara uvećati račun domaćina.

Ovalu treba dodati i kuvana jaja, a ako u jedno serviranje idu četiri polovine, biće potrebno osam jaja po ceni od 17 do 33 dinara, koja će minimalno koštati 136 dinara.

Za domaću čorbu neophodno je više namirnica, kao što su šargarepa (100-180 din. za kilogram), peršun i drugi začini, ali i pileće meso, čija je cena od 260 do 400 po kilogramu. Naravno, za jednu čorbu neće biti potreban kilogram svakog dodatka, već za 20 tanjira čorbe (pet litara) oko 500 dinara.

Najskuplju stavku na trpezi predstavlja meso. Iako je meso ove godine skuplje nego prethodne, jaz između cena jagnjadi i prasadi kod stočara je sada manji.

Ako porodica planira da sama peče meso koje kupi, cena za živu prasad na pijaci je između 360 i 430 po kilogramu, a za jagnjad između 400 i 430 dinara. Ipak, ako domaćinstvo nema resurse samo da ga ispeče, za tu uslugu moraće da plati između 100 i 120 dinara po kilogramu, ili između 2.000 i 3.000 po prasetu ili jagnjetu.

Svinjetina i jagnjetina mogu se kupiti i u marketima, gde je cena svežeg svinjskog mesa između 800 i 900 dinara, a jagnjetine između 1.000 i 1.150 dinara.

S druge strane, gotovo praseće pečenje košta oko 2.000 po kilogramu, a jagnjeće 2.600. S obzirom na to da, kako su za Danas rekli u pečenjarama, za jednu osobu treba 300 grama mesa, to znači da je za 20 osoba potrebno šest kilograma, što će domaćina koštati između 12.000 i 15.600 dinara.

Svemu navedenom, osim hleba čija je minimalna cena 54 dinara (minimalno 360 dinara za 20 osoba), treba dodati i salatu. Najčešće je to ruska, koje je za dati broj gostiju potrebno jedan i po do dva kilograma, odnosno (povrće 300, šunka 360, majonez 360, jaja 76 i kiseli krastavčići) oko 1.000 dinara.

U osnovnu trpezu spadaju i slatkiši, to jest slavski kolači. Iako su mnoge stavke posne slave skuplje nego kod mrsne, mrsni sitni kolači skuplji su od posnih. Cena kilograma svežih kolača je oko 2.300 dinara, ali ako neko želi sam da pravi kombinaciju različitih vrsta, najčešće cene za pola kilograma su između 450 (vanilice) i 650 (košnice) dinara.

Za 20 osoba biće potrebno najmanje dva kilograma kolača, što znači da je to dodatni trošak od oko 4.000 dinara. Sa druge strane, samostalna priprema nije mnogo jeftinija, s obzirom na to da su sastojci za slatkiše skuplji nego prethodne godine, ali i energenti.

Kada je reč o piću, vino je neizostavni deo svake slave. „Ždrepčeva krv“ u najvećem broju marketa košta između 300 i 400 dinara, a iako ima jeftinijih vina, većina njih je skuplja od ovog iznosa.

Dvolitarka Koka-Kole sada je 155 dinara, litar Fante 100 dinara, gazirane vode 60. Iako se litar i po soka od jabuke može kupiti i za 80 dinara, poznatije marke koštaju od 110 dinara pa naviše.

Ako od svih navedenih napitaka domaćin slave kupi po dve flaše, to je još dodatnih oko 1.500 dinara, plus pivo.

Naime, pola litra Zaječarskog piva u flašici je 66 dinara ili više, dok su Tuborg, Valjevsko i Nikšićko bar 10 dinara skuplji. To znači da će za 20 flaša piva račun biti najmanje 1.320 dinara.

Naposletku, po najpovoljnijim cenama ovako kreirana trpeza za 20 osoba koštaće domaćina oko 24.000 dinara. Na to treba dodati i troškove za slavski kolač, sveću, osveštavanje kolača, žito, salvete i drugi materijal. Takođe, i činjenicu da većina ljudi priprema i glavno jelo kao što je sarma, dok pored ruske salate, servira i druge poput mimoze, kupusa i lučane paprike ali i kajmak, sir, čvarke i različite vrste rolata, pa i torti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari