– Komercijalna banka je juče objavila da je za novog predsednika Izvršnog odbora izabrala Aleksandera Pikera, bankara koji je u Srbiji ranije vodio HVB banku. Komercijalna će tako dobiti novog direktora osam meseci nakon što je prethodni, Ivica Smolić, u aprilu podneo ostavku. Pikera banka dočekuje u prilično lošem stanju, opterećena ogromnim gubicima zbog kredita odobravanih tajkunima. Tako upravo objavljeni kvartalni izveštaj Komercijalne pokazuje da je banka ostala bez čak 3,7 milijardi dinara ili 31 miliona evra zbog obezvređenih kredita davanih nekim od najvećih srpskih tajkuna, koji joj te zajmove nisu vratili. Na kraju septembra, gubitak po ovom osnovu je bio duplo veći nego pre godinu dana.

Razlog ovolikih manjkova su krediti koje je Komercijalna davala Rudnapu, Veranu, Farmakomu, IMK 14. oktobar, Žitku, Minel transformatorima i drugim manjim klijentima.

Kako se navodi u izveštaju, „neto rashodi po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki su 3,7 milijardi dinara i značajno su viši za 1,58 milijardi u odnosu na septembar 2014. godine, prvenstveno zbog povećanja kreditnog rizika“ za ove klijente.

Samo je Verano motors, koji je prošlog meseca otišao u stečaj, Komercijalnoj banci ostao dužan čak 1,5 milijardi dinara ili skoro 13 miliona evra. Pritom, Verano nije čak ni najveći dužnik ove banke.

Svi ovi i drugi gubici odnose se na zajmove iz prethodnih godina, ali Komercijalna sveukupno ipak ostaje u plusu. Na Skupštini akcionara održanoj početkom juna ove godine, banka je bila primorana da čak 4,3 milijarde dinara odvoji u rezerve za pokriće gubitaka po bilansnoj aktivi, dok je kao dividende podelila 1,96 milijardi dinara.

Ipak, ogroman otpis potraživanja za kredite odobravane lošim firmama, a očigledno bez adekvatnog obezbeđenja, uzrokovao je da profit banke u prvih devet meseci ove godine padne za 63,2 odsto.

Kako se navodi u izveštaju, zbog „neefikasnosti i nelikvidnosti domaćih privrednih subjekata, a posebno velikih privrednih sistema i pogoršanja i korekcija kreditnog portfolija“, dobitak je u prva tri tromesečja bio samo 1,3 milijarde dinara, što je za čak 2,4 milijarde manje nego u prvih devet meseci 2014. godine. Da Komercijalna uopšte nije očekivala ovako loš rezultat pokazuje to što je planirala da do septembra zaradi čak 3,56 milijardi dinara, a uspela je da ostvari tek trećinu tog cilja, tačnije 36,6 odsto.

„Presudan uticaj na visinu dobitka imali su indirektni otpisi plasmana i rezervisanja za vanbilansne pozicije od 3,7 milijardi dinara, kao i porast ostalih rashoda u iznosu od 1,2 milijarde dinara, odnosno za 27,9 odsto“, dodaje se u izveštaju.

Osim činjenice da je odobravala loše kredite tajkunima i posledičnog pada profita od 63 odsto u ovoj godini, Komercijalna je u dosadašnjem toku godine podbacila i u drugim oblastima.

Tako je njena bilansna aktiva smanjena za 3,1 odsto u odnosu na decembar 2014, krediti su pali za 11 odsto, a depoziti za 4,1 odsto (s tim što su depoziti građana porasli za 1,9 odsto, dok su depoziti privrede pali za 12,8 procenata).

Pali su i prihodi od kamata za 11,1 odsto (1,8 milijardi), ali su smanjeni i rashodi od kamata i to za 30,8 procenata (1,9 milijardi). Od početka godine do danas, akcije Komercijalne banke izgubile su 41 odsto svoje vrednosti i juče su vredele 1.456 dinara.

Nakon svih ovih rezultata, Skupština akcionara je u junu smatrala da menadžment i zaposlene treba nagraditi i u tu svrhu odvojila 347 miliona dinara.

Cilj – privatizacija

Novi direktor Komercijalne banke Aleksander Piker u bankarstvu je proveo 26 godina. Karijeru je započeo 1989. godine u Beču, a tokom devedesetih je nastavio u Rusiji. U Srbiju je došao 2004. na čelo HVB banke, a karijeru je nastavio u Hipo alpe adrija banci. Bio je na čelu Uprave Hipo grupe u Bosni i Hercegovini, a radio je i u Poljskoj, Sloveniji i Kazahstanu. Glavni zadatak u Komercijalnoj će mu biti da tu banku pripremi za predstojeću privatizaciju.

Vlasnici

Najveći akcionar Komercijalne banke je država koja u direktnom vlasništvu ima 41,74 odsto akcija. Ostatak drže Evropska banka za obnovu i razvoj – 24,42 odsto, zatim Svetska banka (IFC) – 10,15 odsto, nemački DEG – 4,6 procenata, Svedfand (Swedfund) – 2,3 odsto i drugi akcionari, među kojima su Jugobanka, Ist kapital Balkan fond, Invej, Evropa osiguranje u stečaju, Dunav osiguranje i ostali koji imaju manje od jedan odsto vlasništva. Komercijalna banka bi trebalo da bude privatizovana najverovatnije 2017. godine. Država je nedavno kao privatizacionog savetnika izabrala investicionu banku Nomura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari