Telekom Srbije planira da kupi Dunav banku, a o toj temi juče je razgovarano i na sednici Izvršnog odbora te kompanije, saznaje Danas. „Na Izvršnom odboru donet je zaključak o saradnji te kompanije i Dunav grupacije u analizi stanja i poslovanju Dunav banke, a u cilju sagledavanja mogućnosti za dalji razvoj poslovne saradnje“, potvrđeno nam je u Telekomu, uz napomenu „da još ništa nije obavezujuće“.


– Još nikakva odluka nije doneta, sastavljen je okvirni sporazum, ali detalji nisu precizirani, ili bar još nisu dovoljno poznati širem krugu. U tom poslu potrebno je da se usaglase interesi više učesnika, osim Telekoma tu je i Dunav osiguranje, koje je većinski vlasnik banke – rečeno je Danasu nezvanično u Dunav banci.

Naš izvor dodaje da zbog toga još nije poznato u kom će pravcu ići pregovori – da li će Dunav banka promeniti vlasničku strukturu kroz dokapitalizaciju, novom emisijom akcija ili prodajom postojećih akcija. Nepoznato je, u tom poslednjem slučaju, i ko će od vlasnika prodati akcije Telekomu, jer je osim državnog Dunav osiguranja, koje ima 58,68 odsto kapitala, tu još i Dunav RE, sa 13,79 odsto, zatim Srbijagas sa 4,99, sama Dunav banka ima akcije od 3,79, dok petnaestak odsto imaju četiri firme na čije je uloge stavljena zaloga prvog reda. Reč je o preduzećima Koteks i Lavera, čiji je vlasnik Goran Perčević, kao i firmama Prologistik i Nordvik.

U ovom trenutku, bar široj javnosti, nije poznato ni u kom bi obliku Telekom mogao da preuzme Dunav banku, ali se da pretpostaviti da nije reč o imovini i poslovnom prostoru, već pre o licenci. Naime, prošle godine je i glavni konkurent Telekoma na srpskom tržištu, Telenor, kupio licencu KBC banku kako bi mogao da razvija mobilno bankarstvo, dok je depozite i klijente te banke preuzela Sosijete ženeral.

Ukoliko transakcija preuzimanja Dunav banke bude uspešna, Telekom će moći da održi poziciju prvog konkurenta na tržištu mobilne telefonije, a sudeći prema prvim podacima sa završnog računa za prošlu godinu, dobit od 15,3 milijarde dinara, ili 36 odsto više nego 2012. garantuje da će imati dovoljno sredstava da to isprati. Iz ukupnih prihoda uplaćeno je i 14,3 milijarde dinara u republički budžet, a akcionarima su isplaćene i privremene dividende u ukupnom iznosu od preko 7,5 milijardi dinara. U saopštenju koje je Telekom izdao posle prvih podataka o prošlogodišnjem poslovanju, navodi se da „jedino ulaganja mogu da obezbede kompaniji zadržavanje liderske pozicije na izrazito konkurentnom tržištu telekomunikacija u Srbiji“ kao i da su „tokom 2013. godine realizovana investiciona ulaganja u iznosu od 13 milijardi dinara, što je za 605 miliona dinara više nego u 2012. godini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari