UPPR jedino rešenje za RTB Bor 1Foto: FoNet/MUP Srbije

Rudarsko-topioničarski basen Bor, kada krajem maja istekne period u kome je zaštićen od poverilaca, najverovatnije neće otići u stečaj po pritiskom starih i novih dugova, jer će se mehanizam odlaganja naplate nastaviti kroz unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) koji je već u pripremi a najveći poverioci bi trebalo da ga usvoje kroz predstečajni postupak, saznaje Danas.

P { margin-bottom: 0.21cm; }Doskoro su i premijer Aleksandar Vučić i ministar privrede Željko Sertić isticali da je RTB Bor, uz rudnike Resavice, jedan od najvećih problema koji nije uspeo da bude rešen tokom jednogodišnjeg povlašćenog položaja na listi od 17 strateških preduzeća. Većina drugih firmi je otišla ili se priprema za stečaj, Železara je prodata Kinezima, a za dva rudarska sistema, bakra i uglja, rešenje nije na pomolu.


Istina je da do sada niko nije pominjao rigoroznije mere štednje u ovim basenima, a javna je tajna da se veliki deo novca koji je država izdvajala za Borski basen, prelivala lokalnoj samoupravi ali i za druge, nerudarske „transakcije“. U okviru rešavanja borskog problema još se nije otvorilo pitanje zašto je izgradnja nove topionice kasnila, i koštala znatno više nego što je prvobitno najavljeno, a osim konstatacije da su zarade, isplaćene iz državne kase, u Boru previsoke, pri čemu se ne misli na primanja rudara, konkretni potezi nisu još povučeni.

Istina je, ima nagoveštaja da poslovodstvo RTB i Vlada ne razmišljaju u istom pravcu. Naime, nedavno je, baš na dan-dva pred izbore, generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski (inače, poverenik odbora SNS za taj grad) izjavio da se plate u Basenu neće smanjivati i zatražio je od države još 30 miliona evra, neophodnih za obrtna sredstva, jer bez toga, tvrdi, u borskim rudnicima ne može da se organizuje racionalna proizvodnja. Međutim, prema Danasovim saznanjima, u Vladi ipak planiraju drugačiji model, i verovatno je da će biti raspisan tender za izbor upravljačkog tima, slično kao što je to urađeno za Železaru. Kao vrlo mogući kandidat za to, pominje se američka kompanija Management service agreement, sa kojom su, navodno, već obavljeni neki razgovori. Tim bi, u ulozi savetnika, trebalo da ojačaju i stručnjaci konsultantske kuće Mekinzi, koji već nekoliko meseci analiziraju ekonomsku poziciju RTB Bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari