Mišljenje svih nadležnih ustanova je da zdravlje građana neće biti ugroženo posle promene pravilnika kojom se dozvoljena koncentracija aflatoksina u mleku vraća na nivo od 0,5 mikrograma po kilogramu, umesto na 0,05 koliko je propisano aktom iz 2010. godine, obrazložio je juče odluku Vlade ministar poljoprivrede Goran Knežević. Time je u Srbiji rešena višednevna kriza koja je potresla region i to pre nego što su stigli rezultati supervizije iz laboratorija u Holandiji. Da li će oni biti objavljeni videće se u narednih nekoliko dana, ali posle jučerašnje izmene pravilnika, u svakom slučaju više neće biti od značaja.


Stručna javnost ima podeljena mišljenja o ovakvom potezu Vlade Srbije. Za neke stručnjake ta mera je prihvatljiva ukoliko ne traje dugo, odnosno ako bude ograničena na period do usaglašavanja normativa u čitavoj grani, pre svega u oblasti proizvodnje stočne hrane. Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Slobodan Tošović izjavio je da ta odluka može privremeno da se prihvati „ako nema drugog izbora i ako ne može da se održi koncentracija od 0,05 mikrograma“. On je dodao i da se rizik od neke zagađujuće materije „ne određuje samo u odnosu na to kako ona deluje, već je još dosta drugih faktora tu, čak i socioekonomskih“ rekao je on i dodao da kao lekar-toksikolog to mora da prihvati. Tošović je naveo da trenutno u Srbiji nema uslova da se proizvodi mleko koje sadrži deset puta manju koncentraciju aflatoksina, jer su u proizvodnji stočne hrane još na snazi stare normirane vrednosti.

I Asocijacija poljoprivrednika podržala je Ministarstvo i mere koje ono preduzima kako bi ublažilo štetu zbog pojave aflatoksina. U saopštenju to udruženje je saglasno da mlekare nastave da preuzimaju mleko sa farmi, bez obzira na njegov kvalitet, kako ne bi propadalo na štetu farmera i kako bi proizvođači ostvarili pravo na premiju po predatoj količini. Za poljoprivrednike je prihvatljiva i odluka da se svim farmama koje proizvode mleko podeli kukuruz

iz robnih rezervi i to 300 kilograma po grlu muzne krave, kao i odgovarajuća količina minerala zeolit koji neutrališe aflatoksin u stočnoj hrani. Asocijacija je zatražila i usaglašavanje pravilnika koji regulišu proizvodnju mleka i stočne hrane.

Sa druge strane, agroekonomista Miladin Ševarlić kaže za Danas da je reč o koraku u nazad i da odluka Vlade nikako nije dobra.

– Na ovaj način su izigrani svi oni proizvođači koji su ulagali sredstva u nove tehnologije i prilagođavanje kvaliteta i standarda njihovih proizvoda evropskim merilima i propisima. Umesto što je povučen ovaj loš potez, bilo bi bolje da je Vlada Srbije ostavila dozvoljeni nivo aflatoksina u sadašnjem procentu za mleku prvog kvaliteta a da je ustanovljeno mleko drugog kvaliteta koje bi bilo znatno jeftinije a u njemu bi bilo dozvoljeno da bude povećana količina alfatoksina na nivo od 0, 5 mikrograma. Umesto što je povećala dozvoljenu količinu alfatoksina Vlada je, između ostalog trebalo da radi i na poboljšanju kvaliteta stočne hrane – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari